Ще раз нагадуємо – обережно кліщі !


У 2017 році більше 40 % кліщів інфіковані збудниками хвороби Лайма.

Основна клінічна ознака захворювання – кільцевидний висип або мігруюча еритема

Основна клінічна ознака захворювання – кільцевидний висип або мігруюча еритема

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  ще раз нагадує,  що у 2017 році збільшилась кількість випадків нападу кліщів на людей під час відпочинку на природі, роботі на присадибних ділянках та інших місцях. В Дніпропетровській області від нападу кліщів вже постраждало більше 500 осіб. Результати проведених лабораторних досліджень свідчать про підвищення зараженості кліщів бореліями – збудниками хвороби Лайма , питома вага заражених кліщів складає майже 40 відсотків.

Хвороба Лайма – інфекційне трансмісивне природно-вогнищеве захворювання, основними переносниками якого є іксодові кліщі. Борелії зі слиною кліща потрапляють у шкіру та на протязі декількох днів розмножуються, після чого поширюються на інші ділянки шкіри та внут-рішні органи (серце, головний мозок, суглоби та ін.). Вони протягом тривалого часу (роками) можуть зберігатися в організмі людини, зумовлюючи хронічну або рецидивуючу форму захворювання.

Це інфекційне захворювання небезпечне тим, що симптоми можуть з’явитися не відразу,  а іноді через кілька місяців після інфікування. Один з перших симптомів, який може підказати про хворобу, – мігруюча по тілу еритема, що зовні нагадує кільце з червоним обідком.

Дуже важливим  для своєчасного реагування  є виявлення борелій у кліщах, знятих з людей, та проведення превентивної профілактики зах-ворювання у випадку отримання позитивного результату.

Своєчасне звернення осіб, покусаних кліщами, для обстеження  та дослідження переносника в умовах лабораторії – зменшує ризик розвитку Лайм-бореліозу.

Людям, які контактували з кліщем, або є підозра на наявність укусу кліща, необхідно звернутись до лікувально – профілактичного закладу за місцем проживання, де лікарями –  хірургами буде проведено видалення кліща та надані рекомендації щодо подальшого лабораторного обстеження.

Матеріалом для дослідження є кліщі та сироватка крові постраждалих   людей.

Для виконання таких лабораторних  досліджень   необхідно звертатись до ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Дніпро, вул. Щербаня, 6, тел. 731-96-74),  де проводиться прийом проб  на лабораторне дослідження, оплата згідно тарифів на роботи і послуги, що виконуються ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на договірних умовах, відповідно до Постанови від 27 серпня 2003 р. N 1351 та видача результатів дослідження.

Консультацію щодо обстеження кліщів та осіб, які постраждали від укусів кліщами можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», тел.731- 96-81.

 

Керівник : Резвих В.Г.- заступник директора ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email