Щодо санітарно-епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за 4-й тиждень (19.01.2024 по 25.01.2024)


Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період воєнного стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційним фоном та якістю питної води, що  подається населенню.

Згідно з даними епідеміологічного моніторингу, який здійснювався  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» протягом звітного тижня (з 19.01.2024 по 25.01.2024р.), спалахи інфекційних хвороб – не зареєстровані, стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на неепідемічному рівні. За тиждень зареєстровано 9570 випадків ГРВІ (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 309,4), що на 9% більше минулого тижня та на 48% менше від встановленого епідпорогу. Питома вага дітей до 17 років – 40%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 408 хворих, у т.ч. 199 дітей. З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 11061 особа. За результатами вірусологічного моніторингу на території області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, парагрипу.

В загальній структурі ГРВІ на COVID-19 припадає 6,2%. Зареєстровано 433 випадки (інтенсивний показник 14), що на 8,5% більше попереднього тижня. Питома вага дітей до 17 років – 9% (39 осіб). Кількість пацієнтів із діагнозом COVID-19, які знаходились на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області – 107 (29% від госпіталізованих з ГРВІ), у т.ч. 4 пацієнти госпіталізовані до відділень реанімації та інтенсивної терапії. Зареєстровано 4 летальних випадки з лабораторно підтвердженим COVID-19 серед пацієнтів медичного ризику, які мали супутні стани та не були щеплені проти COVID-19.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області зросла на 26% у порівнянні з попереднім тижнем, але нижча за аналогічний період минулого року на 21%. Всього за попередніми діагнозами зареєстровано 72 випадки захворювання, інтенсивний показник 2,33 на 100 тисяч населення. Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 61%. Середньобагаторічні показники не перевищено.

Випадки вірусних гепатитів А не зареєстровані. 

В заклади охорони здоров’я з осередків сказу тварин звернулось 6 осіб,  в т.ч. 2 дітей, всі отримують лікувально-профілактичну  імунізацію. Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини організовані протиепідемічні, медичні та протиепізоотичні заходи.

В порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області, у визначених моніторингових точках на період воєнного стану в країні,  за період з 19.01.2024 по 25.01.2024 досліджено 149 проб  питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 97 проб з відхиленням від нормативів: 
  • з них за органолептичними показниками відмічається перевищення нормативів   по  забарвленості  та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м.Дніпро, м.Кривий Ріг,  Апостолове, Дніпровський, Криворізький, Царичанський,    Верхньодніпровський, Першотравенський  райони);
  • за  показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності (м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Нікополь м.Павлоград, Апостолове, Дніпровський,  Новомосковський, Верхньодніпровський, Нікопольський  та Синельниківський  райони); за показниками сухого залишку і хлоридів у  м. Кривий Ріг та за показниками сухого залишку і хлоридів  у питній воді з підземних джерел  Апостолове, Васильківський, Першотравенський та Царичанський райони. Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.    

Інформація щодо результатів моніторингових досліджень  питної води для забезпечення населення області надається до ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», органів влади і місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби, керівникам підприємств водопостачання.

Бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

Print Friendly, PDF & Email