ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


Сьогодні, 25.01.2024 у Дніпропетровському обласному ЦКПХ відбулося щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука.

      У засіданні прийняли участь: в.о. заступника генерального директора Валентина Резвих, завідувачі відділів, провідні спеціалісти  установи та в онлайн-режимі – завідувачі відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

     За даними, отриманими з основних міжнародних сайтів за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій проінформовано про наступне:

          В Україні зафіксовано новий штам коронавірусу “ОМІКРОН”. У січні 2024 року виявлено 9 випадків JN.1, або ж “Дженні” — нового субваріанту штаму коронавірусу “Омікрон”, які були зареєстровано у п’яти областях: Сумській (3 випадки); Волинській (2); Черкаській (2); Рівненській (1); Запорізькій (1).

Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує, захворіти можуть навіть вакциновані, проте набутий імунітет після щеплення знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тож МОЗ закликає людей, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та осіб з групи ризику важкого перебігу захворювання проконсультуватися із сімейним лікарем та зробити щеплення.

 У китайській провінції Сичуань в січні 2024 року 59-річна жінка госпіталізована у важкому стані з пташиним грипом H5N6 повідомив Центр охорони здоров’я Гонконгу 17 січня 2024. Розслідування показало, що вона відвідувала ринок живої птиці до появи симптомів. Це 8-е зараження людини H5N6 у Китаї у 2023 році та 89-е в країні з моменту вперше виявленого вірусу у людей у ​​2014 році. Останній випадок H5N6 був у середині грудня 2023 теж у провінції Сичуань. Хвора жінка померла та встановлено, що вона також відвідувала ринок живої птиці, перш ніж захворіти.

Відомо, що високопатогенний пташиний грип H5N6 циркулює серед домашньої птиці в деяких азіатських країнах, але лише Китай і Лаос повідомили про випадки захворювання людей, які часто є важкими або смертельними. Більшість пацієнтів контактували з домашньою птицею або перебували в середовищі, де живе домашня птиця.

Поліомієліт в Африці: Чад, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго (ДРК), Мозамбік, Нігерія та Південний Судан повідомили про нові випадки поліомієліту, відповідно до оновлення 18 січня 2024 Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту [GPEI]. Усі вони стосувалися циркулюючого вакцинного поліовірусу типу 1 (cVDPV1) або типу 2 (cVDPV2) і були підтверджені.

Світові зусилля у сфері охорони здоров’я щодо викорінення поліомієліту спрямовано на імунізацію кожної дитини для припинення передавання вірусу.

 Всесвітнє поширення полівірусу лишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення в секторі громадського здоров’я, про це наголошено під час 37-го засідання Комітету ВООЗ із реагування на надзвичайні ситуації та Міжнародних медико-санітарних правил (2005), що відбулося 12 грудня 2023 року.

У червні 2002 року Європейський регіон ВООЗ було офіційно оголошено вільним від поліомієліту. 21 вересня 2023 року ВООЗ опублікувала заяву про припинення спалаху поліовірусу в Україні, який розпочався у жовтні 2021 року.

 Станом на 10 січня 2024 року у світі було зареєстровано 1 новий випадок WPV1, 15 нових випадків cVDPV1 та 67 нових випадків cVDPV2.

Дикий поліовірус (WPV1) – зареєстровано 1 новий випадок гострого в’ялого паралічу, спричиненого WPV1, у Пакистані. Загалом у 2023 році було зареєстровано 12 випадків гострого в’ялого паралічу (AFP), спричиненого WPV1: Афганістан (6) і Пакистан (6).

Циркулюючий дериват вакцинного поліовірусу (cVDPV) – зареєстровано 15 нових випадків гострого в’ялого паралічу, спричиненого cVDPV1: Демократична Республіка Конго (14) та Мадагаскар (1). У 11 країнах зареєстровано 67 нових випадків гострого в’ялого паралічу, спричиненого cVDPV2,: Гвінея (21), Нігерія (21), Демократична Республіка Конго (9), Чад (6), Малі (3), Індонезія (2), Мавританія (1), Мозамбік (1), Нігер (1), Південний Судан (1) і Танзанія (1). Загалом у 2023 році було зареєстровано 332 випадки гострого в’ялого паралічу (AFP), спричиненого cVDPV2, у 21 країні, переважно, африканського континету.

За оцінкою ECDC – Європейський регіон ВООЗ є вільним від поліомієліту із 2002 року. Інактивовані вакцини проти поліо застосовують у всіх країнах ЄС/ЄЕЗ. Однак ризик повторного занесення вірусу до Європи залишається. Відповідно до звіту Європейської регіональної комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту (травень 2019 року), одна країна ЄС/ЄЕЗ (Румунія) та дві сусідні країни (Боснія і Герцеговина та Україна) залишаються з високим ризиком спалаху поліомієліту. Щоб обмежити ризик повторного занесення і стабільного передавання WPV1 і cVDPV в ЄС/ЄЕЗ, важливо підтримувати високий рівень охоплення вакцинацією серед загальної популяції та збільшити рівень вакцинації серед недостатньо імунізованих груп населення.

  Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області. Окремо було приділено увагу показникам захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та COVID; захворюваності на вірусні гепатити по нашій області, в тому числі гепатиту А; захворюваності на сказ та інш.;
  • щодо організації груп швидкого реагування на випадок надзвичайної ситуації;
  • моніторинг радіаційного фону області;
  • моніторинг стану якості питної води та води водоймищ з посиленням заходів щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні;
  • моніторинг лабораторних досліджень проб атмосферного повітря, ґрунту та інше.

         Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.


Print Friendly, PDF & Email