ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


Сьогодні, 28.12.2023р. у Дніпропетровському обласному ЦКПХ відбулося щотижневе чергове засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за головуванням заступників генерального директора Інни Похмурко та Валентини Резвих.

      У засіданні прийняли участь завідувачі відділів, провідні фахівці установи та в онлайн-режимі – завідувачі відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

     За даними, отриманими з основних міжнародних сайтів за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій проінформовано про наступне:
      Китайська Народна Республіка повідомила про 2 підтверджені випадки захворювання людини на пташиний грип A(H9N2) у провінції Сичуань. Обидва випадки мешкали в одному селі та контактували зі свійською птицею. Також повідомлено про ще  1 підтверджений випадок захворювання людини на пташиний грип A(H5N6) у 33-річного фермера з цієї провінції, який помер 22 жовтня. Із 2014 року дотепер загалом зареєстровано 88 лабораторно підтверджених випадків інфікування людини вірусами пташиного грипу A(H5N6), зокрема 33 летальні: Китай (87) і Лаос (1). Випадки між собою не пов’язані. За оцінкою ВООЗ оскільки вірус продовжує виявлятися в популяціях свійської птиці, можна очікувати подальших спорадичних випадків у людей.

    В грудні Національний координатор з питань ММСП Швейцарії повідомив про підтверджений випадок захворювання, спричиненого штамом вірусу грипу A(H1N1)v у робітника ферми в кантоні Люцерн. Пацієнт контактував зі свинями (дослідження зразків від них дало позитивний результат тесту на грип типу A). За оцінкою ВООЗ грип свиней спричиняють віруси грипу типу A, які мають підтипи A(H1N1), A(H1N2) і A(H3N2). Оскільки ці віруси, як і раніше, виявляють у популяціях свиней в усьому світі, можна очікувати нових випадків захворювання людей після безпосереднього чи опосередкованого контакту з інфікованими свинями. Випадків передавання вірусу від людини до людини не було, ймовірність ризику поширення вірусу серед людей низька.

     Понад 700 співробітників Airbus Atlantic у Франції захворіли після різдвяної вечері компанії. Органи охорони здоров’я ще не з’ясували причину масового харчового отруєння. Святковий бенкет відбувся в ресторані і співробітники захворіли приблизно через 24-48 годин після вечері. Епідрозслідування триває.

   В Японії 285 ув’язнених різного віку від підлітків до тих, кому за 80, які їли у в’язниці м.Йокогама поскаржилися на такі симптоми, як діарея та біль у животі. При розслідуванні було виявлено Clostridium perfringens у 6-и хворих. Заходи продовжуються.

   Згідно оновленій ситуації з дифтерією у Європі було зареєстровано 131 випадок дифтерії: у Німеччині (90), Нідерландах (14), Бельгії (6), Чехії (6), Словенії (4), Латвії (3), Норвегії (3), Люксембурзі (2), Іспанії (1), Словаччині (1) та Швеції (1). Зареєстровано 2 випадки зі смертельними наслідками: Латвія (1) і Чехія (1). Обидва пов’язані з інфекціями, спричиненими C. diphtheriae, і не були завізними.

     Стосовно ситуації з кором у країнах Європи та у світі: з 1 січня по 31 жовтня 2023 року 22 країни повідомили про 1 453 випадки кору в Європейську систему епіднагляду (TESSy), причому найбільше випадків було зареєстровано в Румунії (979), Австрії (157), Франції (106), Німеччині (57), Бельгії (39), Польщі (28), Італії (22) та Швеції (11). За даними Європейського регіонального бюро ВООЗ (WHO/EURO) за січень — листопад 2023 року, загалом у регіоні було зареєстровано 30 601 випадок кору, зокрема 29 161 — у країнах, що не входять до ЄС/ЄЕЗ: Казахстан (13 254), Росія (6 076), Туреччина (4 058), Киргизстан (3 811), Узбекистан (540), Вірменія (487), Таджикистан (487), Велика Британія (155), Азербайджан (54), Сербія (52), Україна (51), Білорусь (49), Швейцарія (39), Грузія (28), Ізраїль (12), Албанія (3), Боснія і Герцеговина (3), Молдова (1) та Північна Македонія (1). За оцінкою ECDC ризик великих спалахів кору у світі є, оскільки пандемія COVID-19 порушила рутинну імунізацію та відкладено кампанії з вакцинації проти кору (станом на травень 2022 року було відкладено 11 кампаній). Кір може поширюватися, оскільки громади послаблюють практику фізичного дистанціювання, пов’язану з COVID-19, та інші профілактичні заходи, що були впроваджені у розпал пандемії. Крім того, мільйони людей, переміщених через конфлікти, кризи та стихійні лиха створили додаткові можливості для поширення хвороб. 

       Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області. Окремо було приділено увагу показникам захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та COVID; захворюваності на вірусні гепатити по нашій області, в тому числі гепатиту А; захворюваності на сказ та інш.;
  • щодо організації роботи груп швидкого реагування на випадок надзвичайної ситуації;
  • моніторинг радіаційного фону області;
  • моніторинг стану якості питної води та води водоймищ з посиленням заходів щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні;
  • моніторинг лабораторних досліджень проб атмосферного повітря, ґрунту та інше.

        Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.


Print Friendly, PDF & Email