Щодо санітарно-епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за 51-й тиждень (15.12.2023 по 21.12.2023)


Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період воєнного стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційним фоном та якістю питної води, що  подається населенню.

Згідно даних епідеміологічного моніторингу, який здійснювався ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» протягом звітного тижня (з 15 по 21.12.2023р.), стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на неепідемічному рівні. За тиждень зареєстровано 8604 випадки ГРВІ (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 278,2), що на 8% менше минулого тижня та на 53% від встановленого епідпорогу. Питома вага дітей до 17 років – 38,9%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 385 хворих, у т.ч. 178 дітей.

В загальній структурі ГРВІ на COVID-19 припадає 13,1%. Зареєстровано 1123 випадки (інтенсивний показник 36,3), що на 20,1% менше попереднього тижня. Питома вага дітей до 17 років – 13% (146 осіб). Кількість пацієнтів із діагнозом COVID-19, які знаходились на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області – 175 (45,5% від госпіталізованих з ГРВІ), у т.ч. 5 пацієнтів були госпіталізовані до відділень реанімації та інтенсивної терапії. Зареєстровано 4 летальних випадки з лабораторно підтвердженим COVID-19 серед пацієнтів медичного ризику, які мали супутні стани та не були щеплені проти COVID-19.

За звітний тиждень проти грипу вакциновано 367 осіб. З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 9530 осіб.

Проти COVID-19 з початку вакцинальної кампанії в області, за даними електронної системи охорони здоров’я, станом на 15.12.2023р проведено понад 3,4 млн. щеплень, у т.ч. двома дозами щеплено – понад 1,4 млн. осіб (1446549), першою бустерною дозою – понад 387 тисяч осіб (387488), другою бустерною дозою – понад 63 тис. осіб (63848), додатковою дозою – 3489 осіб.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області зросла на 3% у порівнянні з попереднім тижнем поточного року та вища за аналогічний період минулого року на 22%. Всього за попередніми діагнозами зареєстровано 73 випадки захворювання, інтенсивний показник 2,36 на 100 тисяч населення. Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 62%. Середньобагаторічні показники не перевищено.

Зареєстровано 2 випадки підозри на вірусний гепатит.

В заклади охорони здоров’я з осередків сказу тварин звернулось 5  дорослих осіб, яким призначено лікувально-профілактичну імунізацію. Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини організовані протиепідемічні, медичні та протиепізоотичні заходи. Керівництвом ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» вжиті заходи для додаткового надходження антирабічного імуноглобуліну з Миколаївської області та розподілу його в заклади охорони здоров’я  Дніпропетровської області (до отримання даного лікарського засобу згідно розподілу МОЗ та за графіком ДП «Медичні закупівлі України»).

В порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області, у визначених моніторингових точках на період воєнного стану в країні,  за період з 15.12.2023 по 21.12.2023 досліджено 185 проб  питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам,  збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 130 проб з відхиленням від нормативів: 
  • з них за органолептичними показниками відмічається перевищення нормативів   по  забарвленості  та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м.Дніпро, м.Кривий Ріг,  Апостолове, Дніпровський, Криворізький, Царичанський,    Верхньодніпровський, Першотравенський  райони);
  • за  показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності (м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Нікополь м.Павлоград, Апостолове, Дніпровський,  Новомосковський, Верхньодніпровський, Нікопольський  та Синельниківський  райони); за показниками сухого залишку і хлоридів у  м. Кривий Ріг та за показниками сухого залишку і хлоридів  у питній воді з підземних джерел  Апостолове, Васильківський, Першотравенський та Царичанський райони. Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.    

Інформація щодо результатів моніторингових досліджень  питної води для забезпечення населення області надається до ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», органів влади і місцевого самоврядування, Держпродспоживслужбу, керівникам підприємств водопостачання.

Бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

Print Friendly, PDF & Email