Як зміцнити імунну систему в осінньо-зимовий період


Мінлива погода впливає не тільки на наш настрій і те, як ми одягаємося, вона ще впливає і на нашу імунну систему. У цей період наша імунна система піддається справжній перевірці на міцність, а кількість людей, які захворіли на застуду, наприклад, різко збільшується. 

Як же вберегтися від застуди? Окрім того, що треба дотримуватися правил гігієни та уникати контакту з хворими, варто подбати про зміцнення власної захисної системи — імунітету. Ось кілька корисних порад, які можуть допомогти вам зміцнити стан організму.

Теплий та комфортний одяг

Одягайтесь за погодою. Для одягу цього періоду існує лише дві простих вимоги: тепло і комфорт. Завжди краще стежити за погодою і носити багатошаровий одяг, щоб ізолювати ваше тіло і полегшити підтримання внутрішньої температури без надмірних зусиль  Або грамотно підібрати термобілизну, а наверх одягати вільний теплий одяг.

Фізична активність

Вже доведено, що фізично активні люди менш схильні захворіти на застуду, ніж ті, хто веде переважно сидячий спосіб життя. Рекомендовано: не менше 2 години на тиждень приділяти аеробному тренуванню (ходіння пішки, ранкова зарядка, прогулянки, йога, танці, інш) або ж 75 хвилин тренуватися інтенсивно (біг, швидка ходьба та відвідування  спортивних секцій).

Виходьте на прогулянку, щоб подихати свіжим повітрям – це поліпшить роботу серцево-судинної системи та допоможе судинам пристосуватися до низьких температур. Приємний бонус: прогулянки також знижують рівень стресу і сприяють виробленню вітаміну D.

Окрім того,  можна ходити сходами замість їздити на ліфті, влаштовувати вдома генеральне прибирання або записатися в басейн.

Збалансоване харчування

Головний принцип раціону в цей період полягає в тому, що корисні речовини мають надходити в організм збалансовано. І, перш за все, вам знадобляться білки, жири та вуглеводи. Білок тваринного походження за бажання можна замінити на дієтичний. Він міститься в таких продуктах як горох, квасоля або соя. Тваринні жири реально замінити на рослинні, багаті на поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 і омега-6. Вуглеводи краще отримувати з продуктів, багатих на клітковину (цільнозерновий хліб, крупи, овочі та фрукти).

Ви допоможете організму, якщо приберете з раціону перероблені продукти: білий хліб, рис швидкого приготування, чіпси й інший фастфуд. Буде ще краще, якщо вдасться вживати менше солі та цукру. Солодощі корисніше замінити на їхню природну альтернативу, тому радимо запастися медом чи сухофруктами.

Не варто забувати й про вітаміни, особливо про це C і D. Перший міститься у фруктах і овочах, тому додайте до зимового раціону цитрусові, помідори і ківі. На вітамін D багаті сирий яєчний жовток, кисломолочні продукти, риба, вівсянка, картопля й петрушка.

Пробіотики з йогурту (бажано без штучних наповнювачів). або кефіру також чудово підходять для підтримання здорового мікробіома кишечника, який відіграє важливу роль у здоров’ї імунітету

Уникайте зневоднення

Важливо пити багато води або безалкогольних напоїв без цукру, навіть восени та взимку, оскільки хороша гідратація також відіграє роль у підтримці здоров’я імунної системи. При  споживанні достатньої кількості рідини, ваші слизові оболонки будуть залишалися вологими, що допомагає захиститися від інфекцій.

Відпочинок і здоровий сон

Нестача сонячного світла, необхідність вдягати купу одягу та інші зимові клопоти сильно впливають на настрій. У сіру похмуру погоду наднирники виробляють гормон стресу кортизол, у результаті чого погіршується ваша працездатність, виникає почуття пригніченості та дратівливості. Якщо ваш настрій відчутно псується з настанням зими і залежить від кількості світла, перша порада – придбайте лампу денного світла. Ще один зберегти гарний настрій під час холодів – завести хобі або зайнятися якоюсь цікавою (але не робочою) справою. Це має бути щось, що даруватиме вам радість. Наприклад, можна вивчити нову мову, набути нових навичок, зайнятися вирішенням головоломок або ж зв’язати всім друзям по парі теплих шкарпеток. Пам’ятайте, що ваш будинок – ваша фортеця, тому зробіть її максимально теплою та комфортною для життя.

Люди, які недостатньо сплять, частіше хворіють, тому запорукою гарного настрою та бадьорості є дотримання режиму сну. Організму потрібен час на акумуляцію енергії, тому краще привчитися лягати спати до 23-00.

Відмова від шкідливих звичок

Щоб захистити себе від негативного впливу зміни погоди та похолодання, варто, перш за все, звести до мінімуму шкідливі звички, а краще взагалі позбутися їх. Такий відомий спосіб зігрітися, як “50 грамів”, дійсно швидко допомагає, але потім може призвести до спазму судин і порушення терморегуляції організму.

Зробіть щеплення від грипу та COVID

Як грип, так і COVID-19 можуть мати важкі наслідки для здоров’я. Вони можуть викликати пневмонію, проблеми із серцем, загострення хронічних хвороб і навіть призвести до смерті. Людина із грипом чи ковідом навіть у легкій формі може інфікувати інших, зокрема людей із групи ризику – літніх людей, вагітних, людей із супутніми хворобами. Ба більше, ці захворювання можна мати одночасно.

Єдиним ефективним порятунком від важкого перебігу та ускладнень цих захворювань є вакцинація. Можна зробити щеплення від грипу і COVID-19 в один день, одночасно, але в різні руки.

Пильнуйте своє здоров’я та будьте здорові!

Print Friendly, PDF & Email