15 жовтня – Всесвітній день миття рук (GlobalHandwashingDay GHD)


Всесвітній день миття рук, або Глобальний день миття рук (GlobalHandwashingDay GHD) – це міжнародна кампанія з просування миття рук з милом, яка відзначається щорічно 15 жовтня. Цей захід присвячено підвищенню обізнаності про миття рук як ключовий фактор профілактики захворювань, метою якого є мотивація та мобілізація людей у всьому світі за для покращення своїх гігієнічних звичок.

 Перший в історії Всесвітній день миття рук, який відбувся 15 жовтня 2008 року, дав старт потужній великомасштабній битві за здоров’я, головними учасниками якої стали самі діти.Такий банальний акт як миття рук з милом здатний не тільки вберегти дітей від більшості інфекційних захворювань, але і врятувати чимало життів.

 Мета цієї глобальної Кампанії – зменшення дитячої смертності та пов’язаних з нею респіраторних та діарейних захворювань шляхом запровадження простих змін у поведінці.

Брудні руки є фактором передачі цілого спектра інфекційних та паразитарних захворювань, в тому числі дизентерії, гепатиту А, черевного тифу, холери, норо- і ротавірусних інфекцій, глистових інвазій, гострих респіраторних захворювань, вірусної пневмонії, поліомієліту. Понад 80% інфекційних захворювань передаються через брудні руки.

«Найбруднішими» предметами заселеними мікроорганізмами з якими постійно контактують наші руки є: поручні сходів, кнопки ліфта, ручки дверей, поручні в автотранспорті, грошові купюри, кошики для покупок, екрани каси (терміналів), телефони, клавіатури, комп’ютерні миші тощо. Прищеплення навичок гігієни та правильної моделі догляду за собою у дитини дуже важливо ще з раннього дитинства, де головним вихователем є особистий приклад батьків, вчителів.

Тож важливо не забувати мити руки:

– при поверненні додому з вулиці;

– після рукостискань;

– після поїздки в громадському транспорті;

– після відвідування туалету або зміни підгузка;;

– перед приготуванням, прийомом та роздачею їжі;

– перед використанням контактних лінз;

– після роботи на комп’ютері;

– після кашлю, або чихання;

– перед обробкою ран;

– перед прийомом ліків;

– після контакту з хворою людиною;

– після контакту з будь-якими біологічними рідинами (кров, слина тощо);

– після контакту з тваринами.

Для миття рук рекомендовано використовувати рідке мило з дозатором. Важливо пам’ятати, що вода і звичайне туалетне мило не вбиває мікроорганізми, тому ефективність миття залежить лише від того, наскільки ретельно ви трете долоні. Але навіть цей простий процес, якщо він зроблений правильно, допомагає видалити до 90% мікробів з рук. Тож мити руки з милом необхідно не менше 10-15 секунд;

– обполіскувати під струменем проточної води 10-15 секунд;

– насухо витирати руки.

Якщо мило та вода недоступні – використовуйте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%.

Пам’ятайте, чистота рук – запорука вашого здоров’я!

Print Friendly, PDF & Email