ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ПИТНОЇ  ВОДИ З ПІДЗЕМНИХ ДЖЕРЕЛ НА ТЕРИТОРІЇ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА ІІІ квартал 2023 року                                                 


Інформація щодо результатів лабораторних досліджень питної  води з громадських та індивідуальних колодязів  на території Дніпропетровської області  за  ІІІ-й квартал  2023 року.

 ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» і в умовах воєнного стану  продовжує здійснювати  соціально-гігієнічний моніторинг якості питної води з підземних джерел водопостачання: громадських та індивідуальних колодязів, артезіанських  свердловин    відповідно до річних планів, узгоджених з органами влади та місцевого самоврядування.Питнавода досліджується за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.

Вживання  питної води, яка не відповідає вимогам санітарних норм і правил, може призводити до різних захворювань людини, як інфекційних, насамперед кишкових,  так і неінфекційних.

Одним із  неінфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням води з підземних джерел –  є водно-нітратна метгемоглобінемія,  коли  у воді вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – більше 50 мг/ куб. дм.

Цечастіше виникає у дітей до 3-х років, а особливо у немовлят, що пов’язано з недосконалістю ферментних систем дитячого організму. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові, внаслідок чого погіршується транспортування кисню кров’ю, що призводить до кисневого голодування та порушення  тканинного дихання і  може призводить  до летальних випадків, особливо у немовлят при гострому нітратному отруєнні.

На виконання  вимог  протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 19.05.2010  та доручення Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2017 «Щодо заходів стосовно попередження виникнення водно – нітратної метгемоглобінемії у дітей» проводиться моніторинг вмісту нітратів у воді нецентралізованих джерел водопостачання.

Структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ  МОЗ» на території області  протягом ІІІ-го кварталу 2023 року з підземних джерел питного  водопостачання населення досліджено:

 з громадських колодязів84 проб  води на санітарно-хімічні показники,  з них не відповідають нормативам за вмістом нітратів 5 проб (5,95%), та 71 пробу на мікробіологічні показники, з них 30 нестандартних (42,3%);

з індивідуальних колодязів –  54 проби  води на санітарно-хімічні показники,  з них не відповідають нормативам за вмістом нітратів 10 проб (18,5%), та 45 проб на мікробіологічні показники, з них 22 нестандартних (48,9%);

 Якість питної води з децентралізованих джерел водопостачання на території Дніпропетровської областіКількість досліджених проб води з індивідуальних колодязівКількість досліджених проб води з громадських колодязів
За санітарно-хімічними показникамиЗа мікробіологічними показникамиЗа санітарно-хімічними показникамиЗа мікробіологічними показниками
ВсьогоІз них не відповідають нормамУ т.ч за вмістом нітратівВсьогоІз них не відповідають нормамВсьогоІз них не відповідають нормамУ т.ч за вмістом нітратівВсьогоІз них не відповідають нормам
  542510  (18,5%)4522  (48,9%)84545  (5,95%)7130 (42,3%)

  Перевищення нормативів за вмістом нітратів у питній воді з підземних джерел водопостачання  було зареєстровано на наступних територіях Дніпропетровської області:   у питній воді із громадських колодязів –  у м. Жовті води та у Верхньодніпровському районі;   у питній воді із індивідуальних колодязів у  містах Дніпро, Кривий Ріг, Жовті води та  Кам’янське.  

           Структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області, де результати лабораторних досліджень питної води із громадських та індивідуальних колодязів були з відхиленням від нормативів, на адресу територіальних органів Держпродспоживслужби,  органів  місцевого самоврядування та власників вказаних джерел водопостачання  направляються інформаційні листи для прийняття заходів   щодо доведення показників питної води у відповідність до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною».

 При зверненні громадян, що мають індивідуальні джерела водопостачання (шахтні, трубчасті колодязі), вода з яких використовується для споживання дітьми до 3-х років, проводяться  бесіди щодо попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією.

  Враховуючи важливість питання  щодо вживання якісної та безпечної питної води  для здоров’я, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань та з метою попередження водно-нітратної метгемоглобінемії, особливо у немовлят та дітей раннього віку до 3-х років, що можуть призводити до тяжких порушень стану здоров’я і смертельних наслідків, продовжуємо нагадувати населенню області щодо необхідності  дотримуватись  наступних рекомендацій:

  • категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання для питних цілей і  приготування сумішей  та їжі немовлятам і дітям до 3-х років;
  • для дорослих не вживати воду з підземних джерел водопостачання,  в якій вміст нітратів  перевищує допустимі нормативи –  не більше 50 мг/куб. дм;
  • для питних цілей  вживати тільки доочищену та  фасовану столову воду; 
  • овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
  • у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь, терміново звертатись за медичною допомогою;
  • щорічно проводити чистку колодязів від забруднення, замулювання,  намивання породи з проведенням необхідного ремонту елементів зовнішнього облаштування та прилеглої території.
  • періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води.

                                               

Print Friendly, PDF & Email