Спільна нарада Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, ВООЗ та обласних центрів контролю та профілактики хвороб


У Львові 3-5 серпня відбулася четверта спільна нарада Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, ВООЗ та обласних центрів контролю та профілактики хвороб.

На  заході міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що кожного року  понад 400 тисяч людей помирають від серцево-судинних захворювань, що становить 60% від усіх смертей. Він наголосив: наслідком повномасштабної війни в Україні стане «помолодшання» інфарктів та інсультів ще приблизно на 10-15 років. За словами міністра, наразі триває активна робота над покращенням якості медичної допомоги: створюється мережа медзакладів з необхідним обладнанням та фахівцями, впроваджуються нові ефективні методики для діагностики й лікування інсульту, закуповуються комп’ютерні томографи та ангіографічні системи. Проте, зазначив очільник МОЗ, лише профілактика дозволить зменшити кількість інсультів та зняти навантаження з медсистеми. Тому завдання обласних ЦКПХ – зробити так, щоб жителі громади знали фактори ризику розвитку інсультів, симптоми та чіткий алгоритм дій у разі їхнього виникнення.

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у своєму виступі наголосив: “Зараз ми впроваджуємо ризикоорієнтований підхід на обласних рівнях з фокусом на кожну людину. Тобто відходимо від радянських підходів із “сухою системою” оцінки відповідності чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам, діємо на крок вперед – на запобігання тим захворюванням, яким можна запобігти профілактикою чи вакцинацією, щоб збільшити тривалість життя й не допустити небажані наслідки для здоров’я, наприклад, такі як рання смертність чи інвалідизація внаслідок ускладнень або вчасно недіагностовані хвороби – для кожного українця”, – наголосив Ігор Кузін.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я Людмила Черненко розповіла про те, настільки важливо розвивати лідерів у цій сфері. “З нашої точки зору така школа лідерства дуже перспективна. Тому ми вдячні вам за надану інформацію щодо того, кого б ви хотіли туди включити, хто має пройти це навчання. Адже наше завдання – виявити лідерів, щоб навчити їх, розвивати їх, щоб у подальшому залучати їх до системи громадського здоровʼя. Наша мета – розвивати лідерів на місцях, і цей процес вже запущено”, – наголосила вона.

«З 1 жовтня 2023 року набуває чинності Закон “Про систему громадського здоровʼя” – це фінальний етап переходу до оновленої європейської системи громадського здоровʼя. Кращі світові практики та стратегії, які покликані збільшити тривалість життя, запобігти епідемічним загрозам та забезпечити якісні і безоплатні медичні послуги, які мають бути доступними для українців. Для цього триває системна робота з посилення центрів контролю та профілактики хвороб новим сучасним обладнанням та безперервним навчанням діючих фахівців та підготовки нових кадрів», – зазначив головний державний санлікар України Ігор Кузін.

На нараді перед керівниками обласних центрів контролю та профілактики хвороб до кінця року визначили ключові цілі:

  • впровадити проєкти з профілактики неінфекційних захворювань, такі як інсульти та цукровий діабет;
  • розробити плани щодо психологічної підтримки для роботи у громадах;
  • використовувати підходи до ранньої діагностики вірусних захворювань, протидії та поширенню ВІЛ-інфекцій й туберкульозу на рівні своїх областей та інше.

Всі ці питання актуальні та пріоритетні і для Дніпропетровського регіону. Тож фахова оцінка ризиків, контроль епідситуації та запобігання хворобам від районного до національного рівня – залишається головною функцією як Дніпропетровського обласного ЦКПХ, так і всіх центрів контролю та профілактики хвороб України. Працюємо разом! Переможемо!

В статті використані матеріали МОЗ, ЦГЗ: https://moz.gov.ua/article/news/igor-kuzin-realizacija-proektiv-z-profilaktiki-ta-zapobigannja-hvorobam-u-gromadah-%e2%80%93-prioritetne-zavdannja-dlja-ckph-;

https://phc.org.ua/news/rozvitok-sistemi-gromadskogo-zdorovya-predstavniki-moz-cgz-oblasnikh-ckpkh-ta-vooz-proveli?fbclid=IwAR2f0HnuAeZB5jTApWyXSdoINO12PoOsGCJggQi1ygV07NmOvNhtJRZzsBs

Print Friendly, PDF & Email