16 квітня – День обізнаності про стрес


       Стреси спіткають нас усюди, особливо під час повномасштабного вторгнення, коли багато людей могли опинитися у стані хронічного стресу.
      Що відбувається у тілі людини під час стресової реакції? Мозок, сприймаючи загрозу, сигналізує наднирникам виділяти гормони стресу — адреналін і кортизол. Внутрішні резерви організму активуються, тому підвищується м’язова сила, швидкість реакції, витривалість та больовий поріг.
      Це важливі чинники, що допомагають організму боротися з джерелом небезпеки або втікати від неї. Коли загроза минає, тіло повертається у розслаблений стан.
      Симптоматично стрес спричиняє: труднощі зі сном, напругу, втому, гнів, тривожні стани, занепокоєння.
Є науково обґрунтовані інструменти, що допоможуть вам боротися з негативними наслідками стресу:
🔸 Усувайте чинники стресу
Якщо це неможливо, переосмислюйте думки навколо нього, що допоможе впоратися з емоціями. Внутрішньо приймайте ситуацію, що перебувають поза вашим контролем.
🔸 Розслабляйте м’язи
Стрес провокує головні болі, напругу м’язів, біль у спині. Боротися з такими симптомами можна за допомогою розтяжок, масажу, теплих ванн.
🔸 Майте повноцінний сон
Здоровий сон — це підзарядка, відпочинок та відновлення організму, він потрібен кожному.
🔸 Будьте фізично активними
Під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу (кортизол), ми відчуваємо піднесений стан та здобуваємо більше задоволення від життя.
🔸 Звертайся по допомогу до лікаря
    Своєчасне медичне втручання допоможе подолати наслідки стресу, пропрацювати наслідки, визначити, як діяти наступного разу.
Більше про подолання наслідків стресу на сайті #ЦГЗ: https://bit.ly/3uRrRp1
    Пам’ятайте — стреси часті супутники нашого життя. Важливо навчитися ними управляти, протистояти негативним наслідкам стресу, адже вони впливають на здоров’я та спричиняють захворювання. Бережіть себе!
Print Friendly, PDF & Email