Епідеміологічний нагляд за SARS-CoV-2 в стічних водах Дніпропетровської області


      Завідуюча вірусологічною лабораторією ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Палійчук виступила у прямому ефірі телеканалу «Суспільне Дніпро» з питання щодо епідеміологічного нагляду за SARS-CoV-2 в стічних водах Дніпропетровської області.

В своєму виступі вона нагадала, що у Дніпропетровській області сьогодні спостерігається зростання рівня захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19. Так, за останній тиждень в області відзначається зростання захворюваності на 45% у порівнянні з попереднім тижнем.  В останні два тижні в області щоденно реєструється 200-300 нових випадків. Не зважаючи на зменшення кількості летальних випадків, в області щотижнево реєструється до 5-ти летальних випадків. Це, переважно, люди які мали супутні хронічні захворювання, які не щеплені проти коронавірусної хвороби COVID-19. Тенденція до зростання рівня захворюваності на коронавірусну хворобу характерна для всієї України. В цілому, на Дніпропетровщині ситуація залишається контрольованою.

Загалом, з початку пандемії в області зареєстровано більш 350 тисяч випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали більш 340 тисяч осіб.  На жаль, зареєстровано трохи більше 10 тисяч летальних випадків захворювання.

На сьогодні в області циркулюють різноманітні різновиди штаму Omicron, які циркулювали і протягом 2022 року. Вважається, що попередні штами Omicron, на відміну від інших штамів (наприклад, Delta) більш швидко розповсюджуються. Це пов’язано, з коротшим інкубаційним періодом (2-5 днів), більш швидкою передачею від хворої до здорової людини (в 7 раз швидше ніж штам Delta). Також з тим, інфікована людина вже у першу добу може інфікувати здорових людей. В той же час, не зважаючи на більш легкий перебіг, Omicron також може спричиняти і тяжкий перебіг, госпіталізацію та летальні випадки, викликати спалахи в організованих колективах.

Починаючи з жовтня 2022 року з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз Міністерством охорони здоров’я України запроваджено пілотний проєкт з проведення епідеміологічного нагляду за SARS-CoV-2 в господарсько-побутових стічних водах.

Пілотний проєкт  реалізовується за технічної підтримки проєкту «Підтримка стратегічної cкоординованості в реагуванні на COVID-19», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується міжнародною організацією РАТН.

По нашій області обрані 4 міста, а саме мм. Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське та Павлоград, в яких визначено 9 точок відбору. Відбір зразків стічної води на станціях аерації здійснюється щотижнево  2 рази на тиждень. Зразки доставляються до вірусологічної лабораторії відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ», де власне і проводиться їх дослідження з використанням молекулярно-генетичних методів, а саме кількісної ПЛР.

Періодично дані зразки стічної води відправляються до референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «ЦГЗ МОЗ України» для проведення досліджень з виявлення мутації та повногеномного секвенування. Після проведення досліджень отримано 27 позитивних результатів, з яких:

– у 16 зразках виявлено мутацію Spike S 371LS373P Omicron (BA.2.)

– просеквеновано 11 зразків: 8 – В.1.1.529 Omicron (підтверджено у всіх дозорних містах області), по 1 – BN.1.3 Omicron, BA.5.2.20 Omicron у зразках відібраних м. Дніпро та XBB.1.9. Omicron зі зразків води м. Павлоград.

Дані генотипи SARS-CoV-2, окрім. визначались і у біологічному матеріалі, який відбирався від хворих людей.

За даними МОЗ України, XBB.1.9 – це перша знахідка такого різновиду штаму Omicron у стічній воді, що може свідчити про ймовірну появу такого варіанту у хворих на COVID-19 на території Дніпропетровської області уже найближчим часом. Станом на березень 2023 року, цей варіант вірусу було виявлено лише в однієї людини – мешканця Київської області, який захворів на COVID-19. Новий варіант штаму SARS-CoV-2 Omicron наразі розповсюджений в Індонезії (до 50 % випадків), країнах Південно-Східної Азії та деяких країнах Європи. Нині фахівці з різних країн активно вивчають штам, і за прогнозами, Omicron XBB.1.9 може стати домінуючим найближчим часом. Періодично з’являються нові  штами. Коронавірус дуже здатний до мутацій. Мутації зумовлюють подальшу «поведінку» вірусу.

Наприкінці виступу Олена Палійчук нагадала основні заходи профілактики COVID-19:

  • Перш за все, це вакцинація проти СOVID-19. Хто ще не отримав щеплення, є можливість щепитися в одному з центрів масової вакцинації або пункті вакцинації. Хто вже отримав перші два щеплення, необхідно отримати першу та другу бустерні дози.
  • Використовувати засоби індивідуального захисту, масок.
  • Дотримуватися безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів), гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків).
  • Громадяни, які захворіли повинні звернутись до сімейного лікаря.
Print Friendly, PDF & Email