20 БЕРЕЗНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО ТРАВМИ ГОЛОВИ


Черепно-мозкова травма (ЧМТ) є однією з найбільш актуальних проблем сучасної медицини. Травматичні пошкодження черепа та головного мозку складають 30–40% усіх травм і займають перше місце за показниками летальності та інвалідизації серед осіб працездатного віку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно у світі отримують ЧМТ понад 10 млн осіб, 250–300 тис із них завершуються летально. В мирний час в Україні частота ЧМТ щорічно становила у різних регіонах від 2,3 до 6 випадків на 1000 населення (в середньому 4–4,2), враховуючи воєнний стан – цей показник серед населення нашої країни значно вище.

Струс головного мозку – це легка травма голови, яка найчастіше виникає внаслідок удару, падіння або у будь-якій ситуації, коли голові надається певний прискорений рух з подальшим різким гальмуванням (ДТП, коли спрацьовує ремінь безпеки чи під час занять контактними видами спорту).

Струс мозку характеризується короткочасним (до кількох хвилин) порушенням чи втратою свідомості (тривалість не перевищує 30 хвилин). Період втрати пам’яті (посттравматична амнезія – ПТА) охоплює період після травми, протягом якого у пацієнта пам’ять про поточні події не зберігається. Період ПТА не перевищує 24 години. Мінімальне травматичне ушкодження мозку не викликає втрату свідомості, а посттравматична амнезія після травми не перевищує 10 хвилин.  До інших ранніх симптомів струсу головного мозку відносять головний біль, запаморочення, нудоту й блювоту, недостатню обізнаність про оточення.  Після струсу головного мозку лікар може рекомендувати, щоб хтось залишився із потерпілим протягом 12–24 годин для спостереження за будь-якими новими симптомами. Протягом 24–48 годин після травми необхідний спокій або хоча б відсутність навантажень. Надалі фізичне та розумове навантаження збільшують поступово.

Пам’ятка людям, які перенесли струс головного мозку: 

Потрібен регулярний фізичний відпочинок, обов’язковий міцний сон. Уникайте важких фізичних вправ або надто великої фізичної активності, якщо це погіршує ваше самопочуття. 

Відпочивайте розумово, уникайте занять, які потребують зосередженості або великої уваги, якщо вони погіршують ваше самопочуття – ви повернетеся до них, коли вам стане краще. 

Не вживайте алкоголь допоки у вас все ще є симптоми струсу. Прийміть знеболювальні ліки при головному болю.

Алгоритм дій при травмі голови:

  1. Негайно викликати швидку допомогу, або попросити про це іншу особу, поки ви надаєте допомогу потерпілому.
  2. Якщо потерпілий лежить обличчям донизу – перевернути його, захищаючи шийний відділ хребта від рухів. Рухати потерпілого заборонено, якщо є підозра на травму хребта та тазу.
  3. Оцінити стан свідомості. Якщо потерпілий в свідомості і реагує на звернення – запропонувати йому не рухатися до завершення обстеження, щоб запобігти додатковим ураженням. Оцінити стан потерпілого (колір шкіри, можливість пересуватися, здатність говорити, дихати). Перевірити, чи є ознаки зовнішньої кровотечі.
  4. Якщо дихання збережене – оцінити його частоту (можна дивитися на грудну клітку, чи піднімається вона під час вдиху або нахилитися до потерпілого і послухати шум повітря). Перевірити пульс на променевій артерії, якщо його немає – на сонній артерії. Якщо дихання немає – перевірити прохідність дихальних шляхів, відновити її за потреби та починати проводити серцево-легеневу реанімацію до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.
  5. Якщо є кровотеча з рани – зупинити її.
  6. Захистити потерпілого від впливу екстремальних температур.

 

Print Friendly, PDF & Email