Рідкісний паразитоз – Еристальоз.


Збудник Еристальозу – личинка Eristalis tenax.

Збудник Еристальозу – личинка Eristalis tenax.

Останні роки значно збільшився завіз у область тропічних та рідкісних паразитарних хвороб: малярії, філяріотозів, міазів.

 За консультативними лабораторними дослідженнями, медичною допомогою звернувся громадянин П., 25 років, житель м.Дніпра, спортсмен, займається комп’ютерними технологіями.

 У якості туриста у 2015р. відвідав Білорусь, Польщу, Туреччину, Єгипет, Іспанію.

Відпочивав на природі, у лісах, проживав у наметах. Відмічав значну кількість різних комах, у т.ч. комарів, мух, кліщів та інших.

Через 3 місяці після останньої поїздки за кордон, звернувся до ЛПЗ із скаргами на свербіж, почервоніння гені талій, наявність крові у сечі,, періодичну діарею.

Консультативні дослідження різних порцій сечі на базі паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» дозволили виявити личинки Eristalis tenax.

 В анамнезі у хворого діарея з кров’ю, без виявлення збудників, лікування антибіотиками та симптоматичними засобами.

Загальні аналізи крові, сечі не виявили відхилень. Проведене лікування вормілом, альбендазолом, нифуроксозидом, симптоматичними засобами.

Клінічні прояви зникли, практично, через 10 днів. Дослідження сечі через 1 місяць після завершення курсу лікування негативні, повторні дослідження сечі через 2,3 місяці також негативні (збудники еристальозу не виявлені).

Ерісталёз (Eristalosis) – рідкісний міаз, викликаний личинками Eristalis tenax (Linne, 1758), характеризується ентеритом.Збудник – пчеловідка звичайна Eristalis tenax (сем. Syrphidae, загін Diptera), є космополітом.Личинка E. tenax, до 3 см завдовжки, що носить назву «щурики», має довгий придаток на кінці черевця у вигляді хвоста. Личинка може потрапляти в організм людини і викликати випадковий (pseudomyiasis) кишковий міаз.Людина заражається при ковтанні разом з їжею яєць збудника, або мухи відкладають яйця в районі ануса, з якого личинки проникають далі в пряму кишку. Хвороба зустрічається в Індії, Африці, Австралії, Аргентині, Бразилії, Чилі, Ірані, Європі (Бельгії, Данії, Іспанії та ін.).Личинки, що потрапили в людину, дозрівають в кишечнику і викликають ентерит. Виникає біль в животі, блювота, діарея, анальний свербіж, запаморочення, безсоння, слабкість. Хвороба може протікати безсимптомно.Діагноз ставлять на підставі виявлення дозрілих великих личинок в свіжих фекаліях.Лікування: призначають метронідазол і нифуроксазид, проносне.Рідше личинки E. tenax викликають сечостатевий міаз: личинки виявляються в сечі, хворий скаржиться на двосторонні реберно-поперекові болі. Личинки E. tenax можуть паразитувати в піхву. Зараження відбувається внаслідок використання овочів, заражених яйцями збудника

Зарубіжний туризм, відпочинок у природних умовах може сприяти ураженню комахами, які є переносниками паразитарних хвороб.

Борисенко В.С., паразитологічна лабораторія, ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»,  Курилова А.Ф., КЗ «Дніпропетровський ЦПМСД №4».

 Резвих В.Г.,  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email