Як ВІЛ передається при сексі


Вірус імунодефіциту людини передається через кров та інші біологічні рідини (сперма, виділення піхви, грудне молоко) під час статевого контакту і вагітності, пологів та годування груддю. Найчастіше ВІЛ передається статевим шляхом.
Саме тому важливо завжди мати захищений секс! Бар’єрна контрацепція захищає не лише від небажаної вагітності, а і від інфекцій, що передаються статевим шляхом — серед них ВІЛ.
Різні види сексу мають різний рівень ризику інфікуватися ВІЛ.
⭐️ Найнижчий ризик під час орального сексу. Так передаються усі ІПСШ, крім трихомоніазу. Рекомендується використання презервативів або латексних серветок під час оральних практик.
⭐️ Через вагінальний секс можна інфікуватися усіма ІПСШ, включно з ВІЛ. Жінка має більший ризик інфікування як сторона, що «приймає». Обов’язковим є бар’єрний захист! Існують так звані «чоловічі» (кондоми) та «жіночі» (фемідоми) презервативи, які захищають від інфікування на майже 100% у разі правильного використання.
⭐️ Найвищий ризик інфікування має анальний секс через його травматичність. Пасивний партнер може навіть не підозрювати про наявність у нього мікротріщин внаслідок анального сексу, а саме вони є «шляхом» інфікування. Під час анального сексу можна інфікуватися усіма ІПСШ, окрім трихомоніазу, а також бактеріальними захворюваннями.
Отже, важливо розуміти, що будь-які сексуальні практики несуть в собі ризик інфікуватися ВІЛ. А тому користуватися презервативами потрібно ЗАВЖДИ! Про те, як обирати презервативи та правильно ними користуватися, читайте у наступному дописі.
А поки що пригадайте коли ви востаннє тестувалися на ВІЛ та інші ІПСШ. Якщо це було понад рік тому, заплануйте візит до лікаря і пройдіть тестування. Це допоможе вам вчасно виявити захворювання та розпочати лікування.
Лікування ВІЛ існує! Антиретровірусна терапія надається безоплатно після консультації з лікарем. Більше про антиретровірусну терапію читайте тут: https://arv.phc.org.ua.
А про доконтактну профілактику ВІЛ, яка буде необхідна вам, якщо ви має ризиковані сексуальні практики, читайте більше тут: https://prep.phc.org.ua.
Print Friendly, PDF & Email