Щотижневе засідання регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


У Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 12.01.2023 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та віртуальною участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Під час засідання було заслухано результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій, розповсюдження у світі інфекційних хвороб та інформацію щодо санітарно-епідемічної ситуації у Дніпропетровській області.

За даними, отриманими з сайтів – пандемія COVID-19 залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення для громадського здоров’я і надалі становить дуже високий ризик для світу.

За данними ВООЗ, станом на 10 січня 2023 року у світі зареєстровано 660 131 952 підтверджених випадки захворювання на COVID-19, у тому числі 6 690 473 випадки смерті.

Занепокоєння викликає зростання випадків нового підвиду COVID-штаму Omicron XBB.1.5. У ВООЗ повідомили, що новий підвид XBB.1.5 вже виявили в 29 країнах.

Станом на початок січня в Україні нового штаму ХВВ.1.5 не виявлено, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована.

В Китаї триває хвиля захворювань на коронавірус. За даними, оприлюдненими західними ЗМІ, після ослаблення карантинних обмежень, лише за перші 20 днів грудня в Китаї було виявлено майже 250 млн випадків інфікування – заразилося приблизно 18% населення.

За оцінкою британської аналітичної компанії Airfinity, щодня у Китаї від коронавірусу можуть помирати понад 18 тисяч людей.

За прогнозом Airfinity, пік смертності в країні припаде на 23 січня і становитиме близько 25 тисяч людей на день. А до кінця квітня жертвами коронавірусу стануть 1,7 млн осіб.

Як і раніше, вакцинація є головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нові підваріанти.

      Вірус віспи мавп залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 10 січня у світі зареєстровано 84 415 підтверджених випадків у 110 країнах. Померло 76 осіб. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків. ВООЗ продовжує стежити за цією подією, інформувати про ризики і заходи реагування.

За минулий тиждень у Дніпропетровській області зареєстровано 83 випадки гострих кишкових інфекцій. Також зареєстровано 4 випадки вірусного гепатиту, 29 випадків туберкульозу органів дихання, 2 випадки хвороби Лайма, 67 випадків укусів та інших пошкоджень, нанесених тваринами  та інші.

Станом на 8 січня 2023 року за медичною допомогою з гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) звернулась 9631 людина.

Зареєстровано 356 випадків  коронавірусної хвороби COVID-19. Зареєстровано 5 летальних випадків.

За результатами засідання Регіонального оперативного центру прийнято рішення продовжувати проводити постійний моніторинг, спостереження та оцінку подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення, проведення оцінки ризиків для здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації.

Print Friendly, PDF & Email