Моржування – за і проти


      Сьогодні, 13 січня, у прес-центрі ІА “Мост-Дніпро” у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: “Моржування – за і проти”. У прес-конференції взяв участь лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  СВИРИДОВ Віталій. Зокрема він розповів, що моржування, як і другі види загартовування, при грамотному підході,  позитивно впливає на всі системи організму. Холодна вода стимулює роботу кровоносної системи, а значить, покращує імунітет. Це дійсно так, але слід пам’ятати, що різкий температурний перепад може призводити до спазмів судин, що загрожує інсультом, якщо у людини є проблеми з серцем і судинами. Тому до моржування, як і до будь-якого іншого виду загартовування, необхідно приходити поступово. Іншими словами, пірнати в ополонку відразу категорично не можна, краще починати з поступового зниження температури води, тим самим тренуючи судини.   Мінус моржування полягає в тому, що різке переохолодження організму може стати причиною загострення хронічних захворювань, особливо хвороб сечостатевої сфери. Звичайно, якщо починати загартовуватися поступово, тобто підходити до процесу з усією відповідальністю і не поспішаючи, то таких проблем можна уникнути.

     Багато людей плутають моржування та єдине в рік купання на Водохреще. Але це не одне й теж саме.  Пірнаючи у холодну воду без підготовки, ви наражаєте себе на величезну небезпеку. Подібні процедури – шок для організму. А особливо для тих людей, які мають хронічні захворювання.

Цьогорічна зима аномально тепла, але нехай вас це не вводить у оману, тому що це все ж таки не літня температура, отже, все одно буде холодно і мерзнути ви будете. Перепад температури згубний, і вам може зашкодити. Є також перелік хвороб, коли людям купатися в холодній воді не можна категорично:

  • з хворобами серця і судин;
  • з хронічними захворюваннями сечостатевої, дихальної системи і носоглотки;
  • з порушеннями роботи ендокринної системи та хворобами щитовидної залози;
  • хворим на епілепсію;
  • з будь-якою хворобою у гострому стані;
  • із захворюванням на  туберкульоз;
  • із цукровим діабетом.

         Підготовка організму до моржування — з чого почати?

Підготовку організму до моржування слід починати в теплу пору року. Сам процес адаптації організму до низьких температур полягає у щоденних купаннях у відкритих водоймах з поступовим збільшенням часу перебування в холодній воді.

Як варіант — щоденний прохолодний душ з планомірним зниженням температури води. Така нехитра, але систематична підготовка організму до сприйняття низьких температур дозволить людині вже восени без ризику застудитися увійти в воду, а регулярні процедури загартовування підготують організм до водних процедур на свіжому повітрі і взимку.

         Правила моржування

Цей вид загартовування має кілька обов’язкових правил:

категорично заборонено пірнати в ополонку в стані сп’яніння алкоголем;

  • слід уникати процедур моржування в період застуди або загострення захворювань;
  • категорично заборонено пірнати в ополонку головою вперед;
  • перед зануренням обов’язково розігрітися розтиранням або бігом;
  • після занурення в ополонці обов’язково швидко розтерти себе насухо і надіти теплий одяг;
  • новачкам слід обмежити першу процедуру в ополонці.

Згідно медичних рекомендацій за кілька днів до пірнання потрібно відвідати свого лікаря задля огляду та отримання відповідних настанов щодо профілактики переохолодження.

Наприкінці свого виступу спікер надав слідуючі рекомендації населенню Дніпропетровської області: якщо рішення про пірнання в ополонку прийнято напередодні свята, потрібно:

  1. пірнати швидко: заходячи у холодну воду, люди мають перехреститися і тричі пірнути з головою і одразу ж вийти. Не треба далі плавати у крижаній воді. Але не потрібно і зволікати із зануренням, інакше ноги можуть швидко замерзти і пірнати буде складніше;
  2. зігрітися після пірнання допоможе теплий чай або узвар;
  3. на березі бажано мати теплий рушник або халат, щоб  відразу ж після купання обтертися від води, і одягнути сухий теплий одяг;
  4. бажано зразу після пірнання не стояти босоніж на снігу чи на землі, а підкласти під ноги взуття або навіть звичайний дерев’яний щит.

Здоров’я вам та бережіть себе!

 

 

Print Friendly, PDF & Email