Триває епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Пройдіть вчасно безкоштовне тестування на COVID-19


Генеральний директор ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», Головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій ВАЛЬЧУК інформує про продовження терміну дії карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні до 30 квітня  2023 року з метою  запобігання розповсюдженню  COVID-19.

Так, відповідно до постанови КМУ від 23 грудня 2022 року №1423 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» продовжено термін дії карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні для запобігання розповсюдженню  COVID-19 з 31 грудня 2022 року до 30 квітня  2023 року.

На даний час на території області, як і всієї України триває епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Щотижнево серед мешканців області реєструється 5-6 тисяч випадків захворювання на ГРВІ (у т.ч. COVID-19). За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні 2022/2023 в області встановлено циркуляцію вірусів SARS-CоV-2, грипу типу А, парагрипу, РС-вірусів, рино- та аденовірусів.

Нагадуємо, що якість лікування залежить від своєчасної та якісної лабораторної діагностики. Основне значення для етіологічної лабораторної діагностики COVID-19 має виявлення РНК SARS-CoV-2 з використанням методу ПЛР.

Наказом МОЗ України  від 16.11.2022 року  №2090 «Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» (зміни до наказу МОЗ України від 28.03.2020 року №722) визначено контингенти, які підлягають обов’язковому та рекомендованому тестуванню.

В обов’язковому порядку лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР проводиться таким особам:

  • пацієнтам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії, яким не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19;
  • працівникам закладів освіти перед початком навчання в очній формі;
  • жителям одного блоку чи поверху гуртожитку у разі реєстрації випадку захворювання на COVID-19 на підставі оцінки епідемічних ризиків;
  • пацієнтам, що перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні, де зареєстровано випадок захворювання на COVID-19, на підставі оцінки епідемічних ризиків.

З метою недопущення спалахів в організованих колективах та місцях масового проживання людей рекомендовано проводити лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР таким особам:

  • внутрішньо переміщеним особам при поселенні в місця їх тимчасового перебування (містечка зі збірних модулів, гуртожитки, оздоровчі табори, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, готелі тощо);
  • співробітникам санаторно-курортних та реабілітаційних закладів раз у квартал, а також відвідувачам вказаних закладів віком від 12-ти років перед початком їх періоду перебування у закладі;
  • на підставі звернення від установ, закладів, частин та підрозділів, аварійно-рятувальних служб центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони та військового будівництва, охорони громадського порядку, цивільного захисту, захисту державного кордону, виконання кримінальних покарань, Державного управління справами, Служби безпеки України центри контролю та профілактики хвороб можуть проводити тестування військовослужбовцям з числа їх особового складу.”

Відбір зразків матеріалів для безкоштовного дослідження методом ПЛР та транспортування з відповідним направленням до центрів контролю профілактики хвороб МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю або інших лабораторій, які проводять тестування на SARS-CoV-2, здійснюється працівниками закладів охорони здоров’я (за місцем звернення).

Виконавець: завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ» Олена КУЗЬМЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email