12 грудня – Всесвітній день загального медичного забезпечення


      12 грудня проводиться Всесвітній день загального медичного забезпечення. Ці грудневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Свято відзначається з 2016 року, коли одноголосно була прийнята резолюція ООН, що закликає всі країни забезпечити своїх громадян доступним і якісним медичним обслуговуванням.

      Всесвітній день загального медичного забезпечення створений з метою висвітлення реальної ситуації зі здоров’ям населення у цілому світі, та призваний корегувати дії держав щодо його покращення Проблеми зі здоров’ям, навіть незначні, можуть суттєво впливати на якість життя, рівень щастя та стресу. У декларації прав людини важливим пунктом є про право на медичну допомогу, але щонайменше половина людей на Землі не мають доступу до необхідних медичних послуг – профілактики, лікування, реабілітації та паліативного догляду. Існує нерівність у охопленні та фінансові труднощі у багатьох країнах. Особливо уразливі найменш захищені груп населення, які живуть у важкодоступних регіонах.

Надання медичної допомоги населенню на території нашої країни ускладнюється військовими діями, що відбуваються зараз. Погіршився доступ до медичної допомоги всіх верств населення в усіх регіонах України, надзвичайно важливим стало забезпечення своєчасного медичного доступу для тих, хто боронить нашу країну. Нові виклики ставлять перед вітчизняною системою охорони здоров’я нові завдання та потребують і нових рішень. На фоні порушення процесу неперервності надання медичної допомоги ми спостерігаємо адаптацію української системи охорони здоров’я до складних умов сьогодення та хочемо подякувати медичним працівникам, які в цілодобовому режимі роботи роблять все, аби надання послуг відбувалося навіть у бомбосховищах.

Print Friendly, PDF & Email