21 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОФІЛАКТИКИ ЙОДОДЕФІЦИТНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ


21 жовтня відзначено в календарі як Всесвітній день йододефіциту. Ця подія покликана інформувати громадськість про потребу в йоді та роз’яснювати негативний вплив йододефіциту на здоров’я людини.

Чи замислювалися ви над тим, що біля третини людства живе в умовах природного йододефіциту? Незважаючи на те, що цей мікроелемент присутній майже всюди, розподілений він вкрай нерівномірно. Головні постачальники йоду на Землі — моря та океани. Тому найбільше йоду знаходиться в повітрі, воді та ґрунті приморських регіонів, а населення, яке проживає далеко від моря, відчуває нестачу цього мікроелементу. Йод не синтезується в наших тканинах та органах, а потрапляє в організм лише ззовні. Людина може отримувати йод з води, повітря та їжі.

Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту. В Україні до регіонів з високим ризиком розвитку йододефіцитних захворювань належать Львівська, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Волинська області. Чорнобильська катастрофа свого часу привернула увагу до проблеми йодного дефіциту в Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Рівненській областях. Адже саме йод в організмі людини є дієвим засобом для нейтралізації наслідків радіоактивного опромінення.

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. В організмі здорової людини міститься 25 – 35 мг йоду. Втім, така незначна кількість цього хімічного елементу відіграє провідну роль, адже більша частина його знаходиться в щитоподібній залозі — головному регуляторі обміну речовин. Якщо йоду недостатньо, щитоподібна залоза виробляє мало необхідних гормонів. Такий стан називають гіпотиреозом або йододефіцитом.

Нестача йоду може призвести до серйозних збоїв у фізичному та розумовому розвитку, викликає порушення обміну речовин, зниження імунітету, розвиток тяжких хвороб, а також ряд гормональних порушень.

      Наслідки нестачі йоду в організмі:

Спектр захворювань при нестачі йоду досить широкий і залежить від періоду життя, у якому ці захворювання проявляються.
Йодна недостатність у плода викликає:
• смерть
• вади розвитку
Йодна недостатність у новонароджених викликає:
• низьку масу тіла при народженні
• вроджені аномалії
• частий розвиток інфекційних захворювань
• гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози)
Йодна недостатність у дітей і підлітків:
• ендемічний зоб, гіпотиреоз
• порушення розумового і фізичного розвитку
• порушення формування репродуктивної функції (можливості мати дітей)
Йодна недостатність у дорослих:
• ендемічний зоб
• гіпотиреоз
• зниження фізичної та інтелектуальної працездатності
Йодна недостатність у жінок дітородного віку:
•    ендемічний зоб
•    анемія
•    безплідність
•    невиношування вагітності
•    передчасні пологи
•    ризик народження дитини з розумовою відсталістю

      Профілактика йододефіцитних станів набагато ефективніша, ніж лікування наслідків йодного дефіциту, тим більше, що деякі з них (розумова відсталість, кретинізм) практично необоротні. Незважаючи на велику поширеність, ендемічний зоб належить до тих захворювань, які підлягають ефективній первинній профілактиці.

Всесвітній день йододефіциту дає привід переглянути свій раціон, включивши до нього продукти, які містять йод. Найбільше цього мікроелементу міститься в морських водоростях — ламінарії та морській капусті. На другому місці — морська риба та морепродукти: тріска, скумбрія, камбала, мідії, креветки, кальмари. Морська риби та морепродукти дуже корисні, але їх недостатньо для повного забезпечення організму йодом. Бажано також постійно користуватися йодованою сіллю у приготуванні їжі. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Зберігати її потрібно в закритій ємності, а солити вже готові страви, бо йод має здатність вивітрюватися при кипінні. Існують також мінеральні води з йодом у складі, але вживати їх краще лише після консультації з лікарем. Йод також містять молочні продукти, овочі (томати, морква, редька, цибуля, часник, буряк, баклажани), фрукти та ягоди (полуниця, чорноплідна горобина, смородина, виноград, банани). Багаті на йод волоські горіхи, гриби, гречка та пшоно.

У Всесвітній день йододефіциту ми повинні  розповсюджувати інформацію про необхідність профілактики цього стану, підвищувати свою обізнаність та дбати про здоров’я — своє і близьких людей.

 

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email