ГІГІЄНІЧНЕ ОБРОБЛЕННЯ РУК – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я


? На руках постійно або тимчасово (транзитом) знаходиться велика кількість небезпечних і не дуже мікроорганізмів. Через навіть незначні подряпини чи ранки вони здатні проникати в підшкірну клітковину та спричиняти запалення. Брудними руками переносяться вірусні, бактеріальні, грибкові і паразитарні патогени — достатньо просто доторкнутися ними до слизових оболонок і ви можете захворіти. Також не слід забувати про токсичні речовини, які можуть знаходитися в бруді і отруїти вас при потраплянні всередину організму.
? Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Тому в разі їх видимого забруднення якомога ретельніше мийте руки водою із милом протягом 40 секунд. За відсутності можливості помити руки, застосовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менше 70%.
☝️ Але варто пам’ятати, антисептик може знищити більшість патогенних мікроорганізмів, але не всі. Наприклад, збудник Clostridium difficile, що спричиняє важке ураження кишечника, є стійким до дії спиртовмісних дезінфекційних засобів. Також антисептик не видалить із поверхні рук цисти паразитів та не знешкодить токсичні речовини, якими руки можуть бути забруднені.
Як слід дотримуватися гігієни рук?
✋ Мийте руки:
? перед приготуванням і прийомом їжі;
? після відвідування туалету;
? після приходу з вулиці;
? коли руки візуально забруднені;
? перед надяганням і після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска, респіратор або медичні рукавички;
?після контакту з домашніми улюбленцями або проведення догляду за ними.
✋ Процес миття рук має тривати не менше 40 секунд.
✋ Намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні шкіри кистей. Приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців і великі пальці.
✋ Для висушування рук після миття рекомендовано користуватися одноразовими паперовими рушниками, за їхньої відсутності — індивідуальним тканинним рушником. Використання одного тканинного рушника великою кількістю людей повністю нівелює миття рук, бо вони можуть стати навіть бруднішими щодо забруднення мікроорганізмами.
✋ Закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.
Формула оброблення рук антисептиком:
✅ 30 секунд — мінімальний час для оброблення рук;
✅ 70% — вміст спирту в антисептику;
✅ 3 мл антисептику для однієї процедури гігієнічного оброблення рук.
☝️ Пам’ятайте: медична система просить солідарності та розуміння серед населення, адже зараз потрібна максимальна підтримка бійцям Збройних сил України?
Покладіть до своєї аптечки антисептик. Бережіть себе! ??
       
Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ Україн
Print Friendly, PDF & Email