Серед населення Дніпропетровської області зареєстровані випадки захворювання на лістеріоз.


Серед населення Дніпропетровської області зареєстровані випадки захворювання на лістеріоз.

лістеріоз

ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України »  нагадує ,що лістеріоз – інфекційна хвороба тварин і людини, яку спричинюють бактерії роду Listeria. Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами або перебігає у формі безсимптомного носійства.

Лістерії є причиною перинатальної та неонатальної патології людини. Заражується дитина внутрішньоутробно, трансплацентарно або при ковтанні навколоплідних вод. Зараження людей пов’язане зі споживанням до їжі  продуктів тваринництва.(зараженого м’яса, яєць, молока ). Продукти, в яких є лістерії зберігають життєздатність при температурі 6 градусів. Це означає, що  зберігання їжі в холодильнику не скорочує кількість збудників лістеріозу. Гинуть лістерії при термічній обробці, тривалістю не менше півгодини.

Щоб запобігти потраплянню лістерій в організм необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних заходів при змісті худоби і при приготуванні продуктів тваринного походження. Вагітним жінкам в якості профілактики рекомендується на період виношування виключити з раціону м’ясо і молоко,  якіі не пройшли тривалу термічну  обробку.

Для визначення хвороби досліджують  кров, виділення мигдалин та інше.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» –  єдина лабораторія на території Дніпропетровської області, яка проводить виділення та ідентифікацію збудників лістеріозу від хворих та з підозрою.

Консультацію щодо обстеження  на лістеріоз можна одержати у відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» по телефонам:  731-96-81,767-03-72.

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email