Виступ на українському регіональному телеканалі “11 канал” з питання “Епідемічна ситуація з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19”


31.08.2022р. в програмі 11-го регіонального телеканалу прийняла участь завідувач відділення ОНІ відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” Галина  Шамичкова. 

На питання телеведучої стосовно епідемічної ситуація з коронавірусної хвороби  COVID-19 в Дніпропетровській області, вона сказала наступне:

За даними епідеміологічного моніторингу у Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 124 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  –25 хворих. За весь період пандемії (станом на ранок  31.08.2022р.) зареєстровано 320 906 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали 310 255 пацієнтів. В області залишається  771 активних випадків захворювання на COVID-19. За минулий тиждень з 22.08.2022р. по 28.08.2022р. зареєстровано 405  лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 12, 7) проти 226 випадків  (інтенсивний показник на 100 тис. населення 7,1) за попередній тиждень (зростання  захворюваності в 1,8 рази- майже на 80 %).

У віковій структурі захворілих питома вага дітей до 17 років складає – 7,1%, дорослого населення – 92,9%. Найбільша кількість захворілих серед дорослого населення припадає на вікову категорію 50-59 років. А найбільша кількість летальних випадків зареєстрована серед осіб старше 60 років.

Загальна кількість хворих, які захворіли повторно складає – 8702 випадків(2,7 %).

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з фахівцями закладів охорони здоров’я проводиться щоденна робота з виявлення та організації медичного та епідеміологічного спостереження за особами, які перебували у контакті з хворими на COVID-19 –  за минулу добу виявлено 78 контактних осіб.

Всього з часу виникнення спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS CoV-2, на території Дніпропетровської області, зареєстровано 9910 випадків смерті серед осіб із підтвердженим діагнозом, у т. ч за останній тиждень – 3. У 2020 році зареєстровано 1426 летальних випадків, серед дітей не реєструвались. У 2022 році станом на 30.08.2022 року зареєстровано 1069 летальних випадків,  в т.ч. 4 серед дітей.

Згідно листа Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» №03-09/30/3230/22 від 15.08.2022р. за результатами тестування зразків носоглоткових змивів (відібраних у липні 2022р. від хворих на COVID-19), яке проводилося референс- лабораторією з діагностики ВІЛ /СНІДу, вірусологічних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» з метою визначення наявності мутації вірусу SARS-CoV- 2 методом ПЛР виявлено мутацію Omicron(BA.2 sub-lineage). Випадки зареєстровані в м.м. Дніпро(9 випадків), Жовті Води(1 випадок), Дніпровському(2 випадки) та Петропалівському(1 випадок) районах.

Галина Шамичкова нагадала в телеефірі, що в Україні  подовжено карантин у зв’язку з коронавірусною хворобою COVID-19  до 31 грудня 2022р. 

На питання телеведучої 11-го каналу стосовно заходів профілактики для попередження поширення коронавірусу, в тому числі в місцях тимчасового перебування населення,  лікар-епідеміолог  наголосила:

– дотримуватись безпечної фізичної дистанції – не менш 1.5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей;

– дотримуватись гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції.

Громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування. Крім того, для захворілих на COVID-19 громадян та людей, які перебували з ними в контакті, залишається обов’язковим дотримання самоізоляції.

Крім того, необхідно  отримати щеплення проти COVID-19.

Для того, щоб зробити щеплення, необхідно звернутись до  сімейного лікаря або в центри масової вакцинації, які  працюють в м.Дніпро, м. Кривий Ріг та інших містах області.

Зупинилась на тому, щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні проводять вакцинацію дітей від 12 років. Щеплення можна зробити вакциною Cominarty від Pfizer.

Щодо третьої «бустерної» дози, то її отримувати  можуть  усі бажаючі, які досягли 18 років. Отримати її можливо через 6 місяців після введення 2 ї дози  або через 3 місяці  після перенесеного захворювання на  COVID-19.

Інтервал між введенням 1-ї, 2-ї та 3-ї доз щеплення залишився незмінним. Він, як і раніше, залишається: від 14 до 28 днів — між 1-ю та 2-ю дозами; від 180 днів до 270 днів — між 2-ю та 3-ю (бустерною) дозами.

З 29 липня 2022 року у зв’язку зі змінами в реєстрації виробника вакцину

Janssen було перейменовано у Jcovden, а вакцина  Moderna змінила назву на Spikevax. Важливо, що наразі в Україні доступні лише 3 вакцини проти COVID-19: Comirnaty від Pfizer CoronVac та Jcovden від Johnson & Johnson. Зокрема, 100 тисяч останньої були завезені в Україну у серпні в межах міжнародної ініціативи COVAX. Вакцина вже розподілена та доставлена в 21 область та місто Київ.

У квітні 2022 року  МОЗ України разом із Мінцифрою та НСЗУ змінили терміни відображення COVID-сертифікатів у Дії. Зміна терміну відображення сертифіката в Дії не впливає на термін чинності документа. Зміна терміну відображення лише впливає на те, скільки часу сертифікат буде відображатись у додатку. Приміром, якщо раніше після закінчення терміну чинності сертифікат зникав з Дії, то зараз документ залишатиметься у додатку до 545 днів з дати щеплення. Окрім того, сертифікат, який  раніше зник, можна буде також повернути в Дію. Для цього слід повторно подати запит на генерацію сертифіката. Це дозволяє використовувати цифровий документ у медичних цілях, а саме- підтвердити факт щеплення від COVID-19. Це важливо для громадян, які отримали 1 або 2 дози щеплення від COVID-19 і виїхали за кордон. Відтепер за допомогою COVID-сертифіката можна підтвердити свої щеплення в країні перебування. І, найголовніше, — отримати наступну потрібну (2-гу чи 3-ю) дозу захисту від коронавірусної хвороби.

 

Print Friendly, PDF & Email