20 серпня – Всесвітній день москітів (комарів)


  В пам’ять про відкриття британського доктора сера Рональда Росса, яке він зробив в 1897 році, 20 серпня проводиться Всесвітній день москітів (комарів). Йому вдалося встановити, що саме жіночі особини комарів передають малярію між людьми. Ці серпневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Але москіти та комарі – це два різних вида комах, яких не слід плутати. Вони відрізняються розмірами, забарвленням, способом життя, існують в різних кліматичних зонах:
  • Москіт має розміри тіла в довжину не більше 3 мм, коли комар в середньому досягає 5 – 10 мм у довжину.
  • Більшість комарів мають непоказну сіру забарвлення тіла. Москіти можуть бути різних відтінків від білого до чорного, в тому числі жовтого і помаранчевого кольорів.
  • Ще одним важливим відзнакою москіта від комара є положення його крил відносно тіла. У дрібного кровососа у стані спокою крила розташовані під прямим кутом до тулуба. А у комара вони знаходяться майже паралельно тілу.
  • Будова тіла має схожі пропорції: довгі тонкі лапки, невелике довгасте тулуб, довгий хоботок для видобутку їжі, довгі вусики, невеликі крила.
  • Під час польоту москіти рухаються більш незграбно, але не видають характерного для комарів писку. Тому помітити його в темряві не вдасться.

Головною спільною для комарів та москітів особливістю є те, що вони являються переносниками деяких тяжких інфекційних та паразитарних захворювань. Самиці комарів та москітів харчуються кров’ю людини та багатьох теплокровних тварин, переносячи при цьому збудників заразних захворювань – лейшманіозів, москітної лихоманки, малярії та ряду тропічних захворювань.

Необхідно підкреслити, що москіти можуть існувати тільки в умовах теплого та спекотного клімату, в нашій кліматичній  зоні їх немає. Комарі ж заселяють всі території земної кулі, крім полярних.

Існує  декілька видів комарів. Для нас найбільшу небезпеку представляють малярійні комарі, які являються переносниками самого поширеного в світі паразитарного захворювання – малярії.

Комарі активно розмножуються в  чистій слабопроточній прісній воді, в заболочених місцях та розлітаються на відстань до 3- х км.

Дуже швидко розмноження відбувається в спеку.

В ємностях з водою для поливу  городів на  дачах та присадибних ділянках комарі можуть виплодитися за тиждень.

Тому кожні 5 днів воду в ємностях необхідно міняти, щоб там не відбувався виплід комарів. Не допускати застою поливної води на грядках, проводити осушення заболочених місць.

Необхідно приймати заходи проти зальоту комарів в приміщення (засітчення) і ставити фумігатори.

В вечірні часи, виходячи з приміщення, необхідно змащувати відкриті ділянки тіла речовинами, що відлякують комарів, які можна придбати в торгівельній мережі. Комарі не переносять запаху гвоздики. Тому в домашніх умовах можна самим приготувати спиртову настоянку з гвоздики – пряності, яка використовується в кулінарії. Така настоянка також може використовуватись для боротьби з нападами комарів.

Рекомендуємо власникам приватних пансіонатів, баз відпочинку, спортивних майданчиків, пляжів, які знаходяться в зоні впливу цих комах, проводити обробку прибережних територій від комарів.

 Виконавець: в.о. завідувача паразитологічної лабораторії  ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Лариса Угодіна – Зотікова

 

Print Friendly, PDF & Email