Увага! Дирофіляріоз!


Сьогодні, 05.07.2022р. у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Увага! Дирофіляріоз!».

У прес-конференції взяла участь лікар-паразитолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Лариса ШТЕПА.

Вона розповіла про те, що з настанням тепла кожна людина ризикує з комариним укусом отримати личинку глиста дирофілярії. Тобто комарі, напившись крові хворої тварини, можуть занести личинку в організм людини.

Дирофіляріоз – це глистне захворювання, яке щорічно реєструється серед  населення Дніпропетровської області. Спричиняють це захворювання гельмінти роду Dirofilaria.

Назва роду Dirofilaria походить від лат. dirus – страхітлива або зловісна  та  лат. fīlum – нитка (ниткоподібний гельмінт білого кольору).

Слід зазначити, що в  Україні дирофіляріоз –  це єдиний  трансмісивний гельмінтоз, що передається  людині  тільки  після  укусу  кровосисних комах – в основному комарів.

Захворюваність реєструється, головним чином, в місцях нашої області, де існує проблема боротьби з безпритульними собаками. В сільській місцевості кількість собак регулюється господарями, тому безпритульних тварин там практично немає.

Джерелом зараження дирофіляріозом для людей, головним чином, стають хворі собаки та коти, в крові яких знаходяться гельмінти. Ці гельмінти зазвичай живуть в підшкірній клітковині собак максимально два роки. За цей час одна самка гельмінта відроджує до 20 млн личинок, які потрапляють у кров собаки.

Безпосередньо від собак та котів людина не заражається.

Переносниками дирофілярій від хворих тварин людині являються різні види комарів.  Комар, кусаючи хвору тварину, засмоктує личинку дирофілярії, яку потім передає людині. Частіше всього уражаються повіки, ділянки навколо очей, скроні, передпліччя та інші відкриті ділянки тіла, які доступні покусам комарів, у дітей – живіт, сідниці, мошонка.

Під шкірою людини дирофілярія може рости до 6-ти місяців, перетворюючись в тонку білу «ниточку» довжиною до 12 – 15 см. Іноді вона рухається або згортається в клубочок.

Через 5 – 6 місяців личинка перетворюється на дорослу незапліднену ниткоподібну особину, тому розмноження дирофілярії в організмі людини не відбувається.  Захворювання  не  передається  від  людини  до  людини.

У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами або вузловими ураженнями легеневої  паренхими.

Характерним симптомом захворювання є дивне ворушіння під шкірою – міграція гельмінта, що проявляється  в  пересуванні  чи  ущільненні  «пухлини»  під  шкірою,  утворення  наривів.

Іншими симптомами захворювання можуть бути головний біль, нудота, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці локалізації гельмінта з іррадіацією по ходу нервових стовбурів.

Особливо небезпечними можуть бути випадки заповзання дирофілярій в око, що може привести до сліпоти. Очні ураження при дирофіляріозі виникають найчастіше.  Глисти, оселившись у повіках та утворюючи вузли під шкірою, пізніше можуть проникати під кон’юнктиву очей. Захворювання може спричиняти виражену та довготривалу гіперемію кон’юнктиви.

В місці знаходження дирофілярії утворюються ущільнення, вузлики, припух-лість, відмічається почервоніння, свербіж або печія.

Дирофіляріоз може симулювати широкий спектр різноманітної патології – пахову грижу, пухлину, орхіт, набряк Квінке, епідермоїдну кісту, атерому, фіброму, що необхідно враховувати при диференційній діагностиці.

Лікування дирофіляріозу  –  хірургічне  з  додаванням препарату альбендазолу. Видалення гельмінта із тканин ока потребує спеціальної апаратури і втручання окуліста.

Іноді гельмінт сам пробурює отвір на вузлику та виходить назовні. При несвоєчасному його видаленні може статися нагноєння та утворення абсцесу.

Після  хірургічного  видалення  гельмінтів  усі  хворі  одужують.

Найважливішим напрямом профілактики дирофіляріозу у людей є профілактика  зараження  собак  –  основного  господаря  паразита.

Основними  заходами  попередження  дирофіляріозу  також  є:

  • Своєчасне обстеження та лікування хворих собак.
  • Проведення заходів щодо недопущення появи безпритульних собак.
  • Боротьба з комарами, а саме – осушення заболоченостей, недопущення підтоплення підвалів, обробка мілководь, де відбувається виплід комарів.
  • Використання засобів, які відлякують комарів, в приміщеннях та нанесення їх на відкриті ділянки шкіри.
  • Захист приміщень від зальоту комарів (засітчення вікон, дверей).
  • Людям, які мандрують до місць, де поширена дирофілярна інвазія серед диких тварин (вовки, койоти, лисиці, тхори, морські леви, африкан-ські леопарди, бобри, плазуни) слід застосовувати активний захист від укусу комарів: закритий захисний одяг, використання антимоскітних сіток, репелентів.

В завершення спікер наголосила, що виконуючи заходи профілактики дирофіляріозу, можна вберегтися від зараження цим небезпечним захворюванням.

Тож – бережіть себе та своїх близьких!  Будьте здорові!

Print Friendly, PDF & Email