ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


Сьогодні, 21.03.2024р.  у Дніпропетровському обласному ЦКПХ відбулося щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука. 

      У засіданні прийняли участь: заступник генерального директора Інна Похмурко, в.о. заступника генерального директора Валентина Резвих, завідувачі відділів, провідні спеціалісти установи та в онлайн-режимі – завідувачі відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

      За даними, отриманими з основних міжнародних сайтів за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій проінформовано про наступне:

У Китайській Народній Республіці зареєстровані 4 нові випадки захворювання людини на пташиний грип А(H9N2). За оцінкою ВООЗ майже всі випадки пов’язані з тісним контактом із хворими живими чи мертвими птахами або середовищем, інфікованим вірусом грипу A(H9N2). Вірус не передається від людини до людини. Оскільки вірус продовжує циркулювати серед домашньої птиці, можна очікувати спорадичних випадків захворювання серед людей. Подальше поширення на рівні громади малоймовірне, оскільки цей вірус не набув здатності легко передаватися серед людей.

Рекомендації ВООЗ: важливо проводити глобальний нагляд для виявлення і моніторингу вірусологічних, епідеміологічних та клінічних змін, пов’язаних з появою або циркуляцією вірусів грипу, які можуть вплинути на здоров’я людини (чи тварин), а також своєчасного обміну зразками вірусів для оцінювання ризику. Населення має уникати контакту з навколишнім середовищем із підвищеним ризиком інфікування, як-от ринки/ферми живих тварин (зокрема птиці) чи поверхні, що можуть бути забруднені фекаліями домашніх птахів. Рекомендовано дотримуватися гігієни рук із частим миттям або використанням спиртового дезінфекційного засобу для рук.

ВООЗ не рекомендує застосовувати обмеження поїздок або торгівлі на підставі наявної інформації про цю подію. Про всі інфекції людини, спричинені новим підтипом вірусу грипу, слід повідомляти відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП, 2005).

За інформацією європейської системи епідеміологічного нагляду (TESSY)  оновлено дані про спалах холери на Коморських островах.  31 січня 2024 року човен із Танзанії з 25 особами прибув до Мороні, столиці Коморських Островів. Одна людина на борту померла із підозрою на холеру, а ще кілька мали симптоми. Перший випадок передавання на Коморських островах було зареєстровано 5 лютого 2024 року. З моменту оголошення спалаху і станом на 24 лютого 2024 року МОЗ Коморських Островів повідомило про 117 підтверджених випадків, у т.ч. 6 летальних. Станом на 1 березня 2024 року зареєстровано 140 підтверджених випадків холери, у т.ч. 6 летальних. 123 випадки одужали з початку спалаху. За оцінкоюECDC є часті переміщення населення між Коморським архіпелагом і заморським департаментом Франції Майотта, тож ризик занесення холери до Майотти оцінюють від низького до помірного. У цьому контексті ризик поширення холери серед населення країн ЄС/ЄЕЗ, що проживає у Майотті, все ще вважають низьким. Не можна виключати спорадичні випадки. Важливі заходи з раннього виявлення та реагування, а також підвищення обізнаності серед працівників охорони здоров’я та пунктів в’їзду. ECDC стежить за ситуацією із холерою за допомогою системи епідеміологічної розвідки.

 Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо порядку реагування на НС та надання відповідних завдань ВСП;
  • щодо організації груп швидкого реагування на випадок надзвичайної ситуації;
  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області. Окремо було приділено увагу показникам захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та COVID; захворюваності на гострі кишкові інфекціїна;  вірусні гепатити по нашій області, в тому числі гепатиту А, захворюваності на сказ та інш.  В рамках триваючого місячника з профілактики туберкульозу було висвітлено питання ситуації з показниками захворюваності на цю інфекцію та даних з вакцинації як в Україні,  так  і по нашому регіону;
  • моніторинг радіаційного фону області;
  • моніторинг стану якості питної води та води водоймищ;
  • моніторинг лабораторних досліджень проб атмосферного повітря, ґрунту та інше.

         Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення області з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення.

Робота триває.


Print Friendly, PDF & Email