ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


11.04.2024р. у Дніпропетровському обласному ЦКПХ відбулося щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я.

      У засіданні прийняли участь: в.о. генерального директора Валентина РЕЗВИХ, заступник генерального директора Інна ПОХМУРКО, завідувачі відділів, провідні спеціалісти установи та в онлайн-режимі – завідувачі відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».    

      Згідно з інформацією щодо ключових повідомлень виникнення надзвичайних ситуацій в Україні:  

      На Волині вперше за останні 20 років зареєстрували випадок бруцельозу. Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України підтвердили бруцельоз у мешканця Луцька. Чоловік має дачний будинок, де утримує котів, собак та кролів. В ході епідрозслідування встановлено, що хворий систематично купував на ринку у незнайомих людей м’ясо, молоко та молочні продукти та вживав їх без термічної обробки.

       У січні 2024 року пацієнта почали непокоїти болі в суглобах, підвищення температури тіла, головний біль і запаморочення. По медичну допомогу він звернувся наприкінці лютого. Після всіх обстежень волинянину поставили діагноз – бруцельоз. Наразі він отримує відповідне лікування. У контактної особи ознак захворювання не виявлено. Епідеміологічне розслідування, лабораторні дослідження і протиепідемічні заходи тривають.

За даними, отриманими з основних міжнародних сайтів проінформовано про наступне:

В Таїланді, у дитини, якій ще не виповнилося й року діагностовано дитячий ботулізм.

При епідеміологічному розслідуванні встановлено, що бабуся таємно годувала дитину медом.

Медичні бригади відправили стілець хлопчика на дослідження та виявили Clostridium botulinum, бактерію, яка виробляє токсин, який викликає параліч м’язів. На щастя, в цьому випадку дитина повністю одужала після місяця госпіталізації та лікування антитоксином.

Дитячий ботулізм розвивається, переважно, у дітей віком до 6 місяців. На відміну від харчового ботулізму, що викликається споживанням вже вироблених токсинів у харчових продуктах, дитячий ботулізм розвивається у разі, коли діти проковтують спори C. botulinum, з яких розвиваються бактерії, що колонізують кишківник та виділяють токсини. У більшості дорослих людей і дітей старше 6 місяців цього не відбувається, тому що природні захисні механізми кишківника, що формуються пізніше, запобігають проростанню спор та росту бактерій.

Клінічні симптоми у дітей грудного віку включають запор, втрату апетиту, слабкість, змінений плач та чітко виражену втрату здатності тримати голівку. Існує кілька можливих джерел інфікування дитячим ботулізмом, але певна кількість випадків захворювання асоціюється саме з медом, зараженим спорами. Тому, батькам та особам, які здійснюють догляд за дітьми, не слід давати мед дітям віком до 1 року.

Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області. Окремо було приділено увагу показникам захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та COVID; захворюваності на ботулізм; захворюваності на сказ та інш.;
  • щодо роботи груп швидкого реагування на випадок надзвичайної ситуації;
  • моніторинг радіаційного фону області;
  • моніторинг стану якості питної води та води водоймищ з посиленням заходів щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні;
  • моніторинг лабораторних досліджень проб атмосферного повітря, ґрунту та інше.

         Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій  з метою своєчасного інформування населення та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.

Print Friendly, PDF & Email