Просвітницький захід у П’ятихатській міській територіальній громаді


Вже традиційно та відповідно до плану роботи, провідні спеціалісти Дніпропетровського обласного ЦКПХ продовжують проводити просвітницьку діяльність серед громад Дніпропетровщини, а також надавати методичну допомогу своїм відокремленим структурним підрозділам. Не винятком стала і поїздка 10.04.2024р. до П’ятихатської міської громади, яка  територіально обслуговується нашим ВСП «Жовтоводський міжгромадський відділ   ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ».

На нараді у виконавчому комітеті П’ятихатської міської ради, під головуванням першого заступника міського голови Олександра Білоткача, були обговорені питання спільної роботи центрів контролю та профілактики хвороб та органів місцевого самоврядування у сфері громадського здоров’я, що обумовлено низкою статей Закону України «Про систему громадського здоров’я». Заступник генерального директора Дніпропетровського обласного ЦКПХ  Інна Похмурко зупинилась на основних функціях та можливостях нашого Центру і особливо його лабораторної мережі, як в умовах поточної роботи, так і на період виникнення надзвичайних ситуацій, зумовлених воєнними діями ворога. Враховуючи, що на нараді були присутні керівники комунальних підприємств, лікувально-профілактичних закладів та закладів освіти і культури, а з боку Центру – спеціалісти з питань епіднагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями, учасники обговорили актуальні та проблемні питання для даного регіону. Насамперед – забезпечення сталості та стійкості  системи водопостачання на території громади, як з поверхневих, так і підземних джерел,  забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, в тому числі профілактика водно- нітратної метгемоглобінемії серед дітей раннього віку та дорослих. В ході обговорення, враховуючи результати моніторингових досліджень питної води, проведених ВСП «Жовтоводський МГВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ», з боку Центру були надані відповідні рекомендації щодо прийняття конкретних заходів  по  поліпшенню ситуації з водопостачанням та необхідності проведення постійного відомчого лабораторного контролю  на всіх етапах водопідготовки і транспортування питної води до споживачів, в тому числі в організованих колективах. На нараді піднімалось питанням стану вакцинації дитячого та дорослого населення громади, що формує загальний імунітет до інфекційних хвороб. Окремо обговорили невисокі показники охоплення щепленням від правця та дифтерії дорослого населення  та як скорегувати роботу по покращенню цієї ситуації. Враховуючи воєнний стан, велика увага була приділена  питанню ментального здоров’я населення, росту показників неінфекційних захворювань (як по Україні, так і по області), таких як інсульт, інфаркт, гіпертонія та інш. Спілкувались, як поліпшити просвітницьку діяльність серед населення, спрямовану на обмеження вживання в їжі солі та цукру, алкоголю, а також – про заборону тютюнопаління.   

        Після наради просвітницький захід перемістився до КНП “П’ятихатський центр первинної медико-санітарної допомоги”, де лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський обласний ОЦКПХ МОЗ» Олена Портняга провела моніторинг умов безпечної імунізації та зберігання вакцин. Проаналізувала стан виконання плану профілактичних щеплень за 3 місяці по даному закладу та констатувала, що він є цілком задовільний, крім щеплень дорослих АДП-м (1,8 %). Тому напередодні «Всесвітнього дня імунізації», в.о. директора Марченко Н.В. та медичною сестрою Вовк Д.С. була  організована та проведена виїзна сесія імунізації у Ліцеї “Тріумф” ПМР саме по щепленню  співробітників ліцею.  В ході сесії щеплено 30 осіб. 

            

     В цьому ж  загальноосвітньому навчальному закладі, представники Дніпропетровського обласного ЦКПХ та його відокремленого структурного підрозділу зустрілись з учнями та педагогами 10-х класів. Але захід було затьмарено однією з чергових повітряних тривог,  які  супроводжували весь наш виїзд до м.П’ятихатки. Тому діти були вимушені навчатися та спілкуватися з нами у бомбосховищі. Не зважаючи на це, лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)  та профілактики неінфекційних захворювань  Дніпропетровського обласного ЦКПХ Світлана Підгайна  прочитала лекцію «Основи здорового харчування. Стратегія реформування системи шкільного харчування». Також були висвітлені питання щодо профілактики неінфекційних захворювань серед підлітків, насамперед, такзваної «шкільної патології» та як сформувати здоровий спосіб життя. Завідувач відділення організації епіддосліджень ВСП «Жовтоводський міжгромадський відділ   ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ» Анатолій Донін обговорив з учнями таку нестандартну тему, як «Що об’єднує тату, пірсінг та гепатити», також поспілкувався з профілактики ВІЧ інфекцій.

     Останньою локацією нашої виїзної просвітницької акції стало відвідування  КЗ “ Центр надання соціальних послуг». Тут відбулось спілкування з мешканцями пункту тимчасового перебування внутрішньо-переміщених осіб    з питань промоції здорового способу життя, профілактики інфекційних  та неінфекційних захворювань. Лікар з комунальної гігієни ВЕНПНЗ  ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ»  Світлана Чубукова нагадала присутнім про важливість води в життєдіяльності людини, розповіла про захворювання, пов’язані з водним фактором, надала рекомендації  щодо вживання якісної та безпечної питної води. Враховуючи настання теплого сезону, нагадала про профілактику гострих кишкових інфекцій, холери та ботулізму. Завідувач відділення організації епіддосліджень ВСП «Жовтоводський міжгромадський відділ   ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ» Анатолій Донін  зупинився на профілактиці таких інфекційних захворювань, як туберкульоз, педикульоз, короста, сказ та правець.  Ентомолог Дніпропетровського обласного ЦКПХ Лариса Деха акцентувала увагу усіх присутніх на профілактиці хвороб, пов’заних з різними видами кліщів та  комарів, а також, що робити, якщо вас вкусила змія. Крім лекцій та бесід всім охочім проводились вимірювання артеріального тиску, цукру крові, обстеження швидкими тестами на гепатити В,С, холестерин крові.

Традиційно на всіх локаціях  фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» розповсюджувався інформаційний матеріал профілактичного змісту, який надало до Центрів контролю та профілактики хвороб Міністерство охорони здоров’я України.

    Окрім просвітницької акції, провідними спеціалістами Дніпропетровського обласного ЦКПХ було надано методичну допомогу працівникам ВСП «Жовтоводський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та проведено відбір проб зовнішнього середовища в м.П’ятихатки в рамках здійснення соціально-гігієнічного, протиепідемічного моніторингу та моніторингу ентомологічних досліджень. Також було проведено контроль за радіаційним фоном місцевості. В ході заходу 16 особам із різних локацій проведено відбір біоматеріалу для подальшого тестування на COVID-19 методом ПЛР.

    За висвітлення нашого заходу окрема подяка команді КП «Телекомпанія «Досвітні вогні» м.П’ятихатки.

    За сприяння у проведенні просвітницької акції дякуємо:

  • міському голові м. П’ятихатки  Гілалу Ісаєву,
  •  першому заступнику міського голови Олександру Білоткачу,
  •  в.о. директора   КНП  «П’ятихатський ЦПМСД»ПМР   Надії Марченко та всім медичним працівникам, які прийняли участь у заході,
  •  в.о. директора КЗ “ Центр надання соціальних послуг» ПМР Володимиру Гречусі,
  • директору ліцею «Тріумф» Кірєєвій Яні,
  • завідувачу ВСП «Жовтоводський  міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Тамілі Книш.
Print Friendly, PDF & Email