Всесвітній день боротьби проти раку: в Україні розпочинається безкоштовна вакцинальна кампанія проти грипу для осіб з груп ризику


      Питання вакцинації як протидії ковіду і грипу, запобігти яким можна щепленням, зараз є першочерговим: статистичні дані свідчать, що захворюваність в Україні, як і у всьому світі, зростає.

      Від початку епідемічного сезону, з 2 жовтня по 28 січня, на гостру респіраторну вірусну інфекцію по даним  ЦГЗ МОЗ України перехворіло 2 474 078 осіб, серед них 54,2% — діти  (https://www.phc.org.ua/news/grip-covid-19-ta-grvi-z-pochatku-epidsezonu-zakhvorilo-blizko-25-mln-osib). Зокрема, зареєстровано 133 724 випадки захворювання на COVID-19. Від початку епідемічного сезону 684 людини померли, які мали позитивний результат тестування на COVID-19, з них — 4 дітей віком до 17 років. Внаслідок грипу померли 22 особи. За останній звітній тиждень, з 22 по 28 січня, на ГРВІ захворіло 185 402 особи, із них 96 120 – діти віком до 17 років. В Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях зафіксовано перевищення епідемічного порогу високого рівня.

      У групі ризику захворювання на грип перебувають зокрема пацієнти з онкозахворюваннями,  люди старші 60 років, особи з хронічними захворюваннями, вагітні жінки, а також люди з професійної групи ризику, що працюють у великихколективах.  Таким людям рекомендовано робити щеплення щорічно протягом епідемічного сезону у разі, якщо немає протипоказань, які визначає лікар. Наразі ми перебуваємо в середині епідемічного сезону на ГРВІ, тому питання вакцинації залишається актуальним.

      В Україні до Всесвітнього дня боротьби проти раку вакцинація розпочалась у Рівному серед онкохворих людей — в обласному протипухлинному центрі. Отримати безоплатні щеплення мали змогу пацієнти та працівники медичного закладу. Також щеплення проводитимуть в Національному Інституті Раку у Києві, у середу, 7 лютого, а в онкологічних медзакладах Львова — у п’ятницю, 9 лютого. 

      “У межах міжнародного партнерства Україна отримала близько 12 тисяч доз вакцини від виробника Санофі. Це Франція. Звичайно, ми плануємо використати цю вакцину повністю. Вакцину вже доставлено в регіони, є дуже високий попит і ми думаємо, що вакцинальні заходи будуть проведені дуже оперативно. Цього тижня ми відзначаємо Всесвітній день боротьби проти раку, і для нас дуже важливо підтримати пацієнтів, які мають онкологічні захворювання. Вони можуть отримати вакцинацію в онкологічних лікарнях”, — розповів Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров’я. 

      Наразі вакцина доступна в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованих територій.  Щеплення будуть безоплатні для людей, що перебувають у групі ризику захворювання на грип. Серед них: люди старше 60 років, діти від 6 місяців, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику — медики, вчителі, продавці тощо.

      Вакцинація проти COVID-19 в Україні також залишається безоплатною. Записатися на щеплення можна у сімейного лікаря та пунктах щеплень.  

Джерело: за інформацією «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email