Епідемічна ситуація захворюваності на кір та заходи профілактики.


В Дніпропетровській області спостерігається стрімке зростання захворюваності на кір. З 29 вересня по 17 жовтня 2017р. в м. Кам`янське зареєстровано спалах кору серед осіб ромської національності. Загальна кількість хворих – 12 осіб.

Кір - висококонтагіозне гостре вірусне захворювання.

Кір – висококонтагіозне гостре вірусне захворювання.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір – напружена. За 8 місяців 2017 року по Україні захворюваність на кір зросла у 106 разів. Зареєстровано 1592 випадки кору  (інт. пок. 4,1) проти 15 випадків (інт.пок. 0,035) за аналогічний період минулого року. Випадки реєструвалися майже по всій країні, крім Волинської, Луганської, Рівненської та Чернігівської областей.

Найбільші рівні захворюваності відмічено в Івано-Франківській – 747 вип. (інт.пок. 54,2), Одеській – 589 вип. (інт.пок. 24,8), Тернопільській – 70 вип. (інт.пок 6,6) областях. Хворіють переважно діти, захворюваність серед яких по країні зросла в 116,8 разів. Найбільша кількість хворих у віці 1–4 та  5–9 років, на які припадає 72% захворюваності серед дітей.

У Дніпропетровській області за 9 місяців 2017 року зареєстровано 11 випадків кору (інт.пок. 0,44) проти 1 випадку (інт.пок. 0,04) за аналогічний період минулого року.

З кінця вересня відмічається погіршення епідемічної ситуації. В м.Кам’янське серед осіб ромської національності зареєстровано спалах кору із загальною кількістю постраждалих – 12 осіб. Серед захворілих 11 дітей. Перше захворювання виникло внаслідок контакту з хворою на кір дитиною у м. Київ. Подальше розповсюдження відбувалося у побуті при тісному спілкуванні між родинами ромів. Основні причини та обставини, що сприяли зараженню та розповсюдженню захворювань на кір: відсутність у 75% захворілих (9 осіб) щеплень проти кору; несвоєчасне виявлення та ізоляції джерела інфекції; виникнення захворювань на кір серед родин, які постійно мігрують та мають тісний контакт за місцем мешкання. При дослідженні на

базі вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» сироваток крові методом ІФА у 6 осіб виявлено Ig M до вірусу кору.

Лабораторні дослідження біоматеріалу (сироваток крові, сечі та носоглоткових змивів) від хворих на кір та з підозрою на це захворювання серед мешканців області проводяться на базі вірусологічної лабораторії Установи та у Центральній лабораторії з діагностики кору ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України».

Основний засобіб профілактики кору - імунізація

Основний засобіб профілактики кору – імунізація

Основним засобом профілактики кору є активна імунізація. Вакцинація проводиться в щеплювальних кабінетах в державних та приватних медичних закладах  вакциною КПК (кір, паротит, краснуха) згідно календаря профілактичних щеплень. Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років.

Шановні батьки! Альтернатив вакцинації немає. Дайте шанс Вашим дітям бути здоровими. Звертайтесь до своїх дільничних педіатрів, сімейних лікарів для отримання щеплення від цієї небезпечної хвороби.

 

Керівник: Похмурко І.В.

Виконавець: Кузьменко О.В.- завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

 

Print Friendly, PDF & Email