Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 30.12.2022р. по 05.01.2023р.


Згідно даних моніторингу, який здійснювався протягом звітного тижня Державною установою «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

На звітному тижні нових спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано.

В м.Дніпро зареєстровано випадок захворювання на малярію, проведено епідеміологічне розслідування, хворий прибув в Україну з Республіки Молдова, при зборі епідеміологічного анамнезу встановлено, що  хворий перебував в одній з країн Африці. Хворий отримує медичну допомогу в умовах інфекційного стаціонару. Проводяться протиепідемічні заходи.

За період з 30.12.2022р. по 05.01.2023 року захворюваність населення області на COVID-19 склала 326 випадків (інтенсивний показник на 100 тис. населення 10,3) проти 362 випадки (інтенсивний показник на 100 тис. населення 11,4). Відмічається зниження захворюваності у порівнянні з попереднім тижнем на 9,9%, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року захворюваність знизилась у 3 рази (за аналогічний тиждень 2021 року зареєстровано 957 випадків, інтенсивний показник на 100 тис. населення 30,2).

Дані щодо зареєстрованих випадків COVID-19 та одужання хворих внесені в програму Електронної інтегрованої системи спостереження за хворобами (ЕЛІССЗ).

Всього з початку пандемії (станом на ранок 06.01.2023) в області зареєстровано 349 473 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. Показник захворюваності на COVID-19 складає 11012,5 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку пандемії питома вага дорослого населення – 92,5%, дітей до 17 років – 7,5%. Померло 10076 хворих на коронавірусну хворобу СOVID-19. Всього одужали 338 686 осіб.

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на низькому рівні інтенсивності епідемічного процесу, але другий тиждень поспіль в області спостерігається зростання рівня захворюваності. До закладів охорони здоров’я області за медичною допомогою на звітному тижні звернулись 9631 особа (інтенсивний показник на 100 тисяч 306,84), що на 34% більше попереднього тижня та на 29,5% більше аналогічного тижня 2021 року. Показник захворюваності нижче епідемічного порогу на 48%. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 32,6%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 442 хворих, у т.ч. 230 дітей (4,6% та 7,3% від загальної кількості захворілих відповідно). Загалом в області щеплено проти грипу 10518 осіб (47,8% від запланованих). За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні 2022/2023 в області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, парагрипу, РС-вірусів, рино- та аденовірусів.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 8,5% та нижче аналогічного тижня 2022 року на 8,6%. Всього зареєстровано 77 випадків (показник захворюваності на 100 тисяч населення 2,45). Питома вага дітей до 17 років – 76,6% (59 випадків). Реєструвались переважно поодинокі випадки. Спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані.

Захворюваність на вірусні гепатити поодинока. Зареєстровано 4 випадки  (інтенсивний показник 0,13 на 100 тисяч населення), що на 3 випадки більше у порівнянні з аналогічним тижнем 2022 року. На попередньому тижні випадки захворювання на вірусні гепатити не реєструвались.

По всім вищезазначеним випадкам інфекційних захворювань керівництвом і фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань та організовані протиепідемічні заходи у взаємодії з охороною здоров’я.

Продовжується робота по моніторингу стану охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з метою реагування на спалах поліомієліту в Україні. За даними програми ЕСОЗ в Дніпропетровській області станом на 25.12.2022 (з вересня місяця)  щеплено 2414 дітей (21% від запланованої кількості дітей після проведеної верифікації даних), у т. ч. 1129 – дітей отримали 1 дозу, 1285 – отримали другу дозу. Очікується оновлена інформація.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022 здійснює заходи:

  • щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я в межах повноважень; на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кам’янське, м. Кривий Ріг, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського  та Царичанського районів  у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

 

Print Friendly, PDF & Email