Про участь у Щорічній міжнародній конференції з біобезпеки та біозахисту


За ініціативою Американської асоціації біологічної безпеки у рамках Програми зменшення біологічної загрози 14-19 жовтня 2022 року проведена Щорічна міжнародна конференція з біобезпеки  та біозахисту.

На конференції повідомлялось про потенційні катастрофічні біологічні ризики та пропозиції щодо  укріплення біобезпеки в країнах, а також про сучасні надійні лабораторні системи з біозахисту.

Основна мета міжнародної конференції – сприяти прозорості та ухваленню додаткових заходів безпеки на національних рівнях, щоб країни змогли приймати власні рішення з приводу біобезпеки, а також покращення фінансування дотримання міжнародних норм в країнах для запобігання біологічної загрози населенню.

Для цього Американська асоціація біологічної безпеки розробила разом з  APHL (Асоціація лабораторій громадського здоров’я) проект для посилення біологічної безпеки в медичних лабораторіях.

По-перше, це програма готовності та реагування громадського здоров’я, в яку повинні входити законодавчі та нормативні документи, показники ефективності попередніх досліджень, навчання, предметна експертиза, технічна допомога, управління інцидентами та на все це повинно бути регуляторне керівництво.

По-друге, розширення компетенцій персоналу лабораторій щодо оцінки якості виконаної роботи та застосування практики і технологій біобезпеки інформованими особами.

По-третє, проведення наукових семінарів для персоналу медичних лабораторій.

Та останнє, це підтримка експлуатації  і обслуговування лабораторій, у тому числі, систем обробки повітря, електроживлення та освітлення, систем знезараження стоків, систем знезараження використаних матеріалів тощо.

І якщо хоча б один з названих факторів буде порушений, то це може призвести до слабкості усієї системи біологічної безпеки.

Для укріплення системи біобезпеки та біозахисту в кожній країні необхідно:

1) зміцнювати ресурси  охорони здоров´я для  вакцинації населення від інфекційних хвороб, якісного тестування на хвороби та забезпечення засобами індивідуального захисту населення;

2) зробити доступними вищезазначені ресурси;

3) підтримувати довіру до урядів країн, які будуть надавати допомогу;

4) удосконалювати і посилювати систему епідеміологічного нагляду;

5) забезпечити лабораторну біобезпеку і біозахист;

6) розвивати дослідну біобезпеку;

7) систематично підвищувати знання персоналом лабораторій правил безпеки роботи та стандартних операційних процедур перед початком роботи.

Управління біологічними ризиками –  лише частина процесу, в якому державні та приватні організації  визначають  безпечність для життя і здоров’я.

Надійні системи біобезпеки і біозахисту в лабораторіях сприяють забезпеченню біобезпеки в країнах в цілому! Так вважає Американська асоціація безпеки.

 

Виконавець: лікар бактеріолог ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» ДИКЛЕНКО Тетяна.

Керівництво: в. о. заступника генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» РЕЗВИХ Валентина.

Print Friendly, PDF & Email