ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ВОДИ ВОДОЙМИЩ В МЕЖАХ ОФІЦІЙНИХ ПЛЯЖІВ НА ТЕРИТОРІЇ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СТАНОМ НА 10.06.2022 РОКУ ( за період з 01.06.2022 по 10.06.2022)


На протязі всього оздоровчого сезону Державною установою «Дніпропетровський обласний  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України»  здійснюється лабораторний контроль за якістю води водоймищ в межах міських пляжів Дніпропетровської області, які мають офіційний статус, в рамках соціально – гігієнічного  моніторингу.

Так, за період з 01.06.2022 по 10.06.2022  структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» досліджено 16 проб води на мікробіологічні показники, в яких  проведено 58 досліджень, з них  всі стандартні.  На фізико-хімічні показники досліджено 8 проб води, з них 3 (37,5%) нестандартні, проведено 80 досліджень, з яких 8 (10 %)  не відповідають нормативам.

Серед мікробіологічних показників у воді водоймищ досліджується наявність збудників інфекційних захворювань, які становлять безпосередню загрозу для здоров’я людини, а також ЛКП (лактозопозитивні кишкові палочки), що є загальними  індикаторами забруднення води. Відповідно до встановлених нормативів у воді водоймищ не повинно бути збудників інфекційних захворювань, ЛКП – не більше 5000 КУО /дм3.

Станом на 10.06.2022 року у воді водоймищ  в межах офіційних пляжів на території області збудники інфекційних захворювань не виділялись.                       Серед фізико-хімічних показників виявлено відхилення від нормативів  за сольовим складом води та сухому залишку  –  у воді р. Самара в межах дитячого пляжу м. Новомосковськ  та у воді річки Вовча в межах міського пляжу м. Павлоград. Але значення цих показників  є характерними і сталими для вказаних  водоймищ протягом багатьох років.

Рекомендації для населення : Враховуючи ситуацію на території Дніпропетровської області, пов’язану з воєнним станом в країні, а також з метою профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення, відпочивати та користуватись водними об’єктами необхідно лише в дозволених місцях, в межах спеціально обладнаних  пляжів та місць відпочинку при відсутності заборон місцевих органів влади та дотриманні всіх  правил безпеки.

 

 

Діючі пляжі  на території області, які мають офіційний статус станом Якість води за мікробіологічними показниками Якість води за фізико-хімічними показниками
Досліджено проб З них нестан-дартні Виконано досліджень З них нестандартні У т.ч. виявлені збудники інфекційних захворювань Досліджено проб З них нестандартні Виконано досліджень З них нестандартні
Усього   на 10.06.2022       6 16 0 58 0 0 8 3 80 8

 

 

Область

 

Назва пляжу або точки відбору в їх межах, що мають офіційний статус Назва населеного пункту, для якого створено пляж Назва річки або поверхневої водойми (озера, ставок тощо), на якій він знаходиться Якість води водоймищ  (відповідає або не відповідає і за якими показниками
Дніпропетровська Пляж  міський

 

м.Верхньодніпровськ Кам’янське водосховище на р. Дніпро не відповідає                                                                            

за фізико-хімічними показниками: –  БСК- 5

Дитячий пляж   КП НККП м. Новомосковськ р. Самара не відповідає:                                                                               

за фізико-хімічними показниками: (по  сухому залишку та

сольовому складу)                                                                               

Пляж КП «Парку культури та відпочинку Придніпровський»  м. Дніпро р. Дніпро відповідає
Пляж КП «Парк  культури та відпочинку Сагайдак» м. Дніпро р. Дніпро відповідає
Пляж на  Монастирському острові м. Дніпро р. Дніпро відповідає
Пляж міський , парк 1 Травня,

 

 

м.Павлоград,

 

річка Вовча не відповідає за фізико-хімічними показниками: 

(по  сухому залишку та  сольовому складу, ХСК)

 

Print Friendly, PDF & Email