«Заходи боротьби з комарами»


В області реєструється п’ять видів малярійних комарів та 25 немалярійних. Вони є механічними переносниками збудників трансмісивних та вірусних інфекцій

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє населенню, що комарі є специфічними переносниками збудників трансмісивних та вірусних хвороб.

В області розповсюджено 5 видів малярійних комарів та 25 немалярійних.  Наявність великої кількості водойм, температурних факторів призводить до збільшення чисельності малярійних комарів. Це може призвести до формування місцевих випадків малярії. Збільшення  чисельності  комарів  також відбувається у зв’язку  із скороченням обсягів гідротехнічних заходів та  обробок  проти личинок комарів на водоймах.

Немалярійні комарі розповсюджують такі небезпечні хвороби як японський енцефаліт, лихоманки Західного Нилу, Денге, Батаї, Тягиня, Синдбіса, Укуніемі   та інші  арбовірусні інфекції .

Всі види комарів поширюють таке небезпечне захворювання як дирофіляріоз. Джерелом цього захворювання є хворі собаки, коти. Люди хворіють через укуси комарів, які заразились при кровосмоктанні хворих собак.

Окрім цього , будь який комар при укусі людини, може викликати алергічні реакції. У маленьких дітей ця реакція  може бути важкою та тривалою.

Треба пам’ятати, що захист від покусів  комарів належить здійснювати  як під час перебування в приміщенні, так і поза ним.

Нападають комарі на людей переважно при теплій, вологій, безвітряної погоді в сутінках або у ранковий час. Найбільша активність комарів зростає у вечірній час. Велика їх концентрація спостерігається в лісах і біля водойм.

Тому бажано носити одяг , який закриває більшу частину тіла. На відкриті ділянки тіла рекомендується наносити препарати, що відлякують комах (репеленти) промислового виробництва у вигляді аерозолей, кремів, суспензій, емульсій. Їх необхідно купувати лише в аптечній мережі.

Можна також використовувати природні репеленти: олію гвоздики, евкаліпту, лаванди.

Комарі можуть залітати і у житлові приміщення, тому необхідно проводити засітчування вікон та дверей антимоскітною сіткою, можна використовувати електрофумігатири,  тліючи спиралі на 20-30 хвилин. Після їхньої дії кімнати необхідно  ретельно провітрити. через 20-30 хвилин.

На відкритому повітрі використовують також інсектицидні спіралі, в багаття для відлякування кровососів, можна кидати ялинкові чи соснові шишки та їхнє гілля.

Якщо після  покусів комарів виникає алергічна реакція, значне підвищення температури, лихоманка, слабкість, поява  висипу на шкірі , необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря.

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня 6 ,   паразитологічна лабораторія,  проводиться визначення видового складу членистоногих, маючих медичне значення (комарі,  кліщі, інший гнус), надається консультативна допомога населенню щодо використання репелентів.

Телефон для довідок : 731-96-19.

Виконавець: Лариса Деха – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ  МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email