Щодо санітарно – епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за період з 10.06.2016 р. по 16.06.2016 р.


На 24-му тижні 2016 року (за період з 10.06.16р. по 16.06.2016р.) в Дніпропетровській області зареєстровано 183 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію проти 199 випадків за попередній тиждень. Захворюваність знизилась на 8,04% (показник захворюваності склав 5,51 проти 5,09 на 100 тисяч населення).

Щодо спалаху гострої кишкової інфекції у місті Дніпропетровськ, пов’язаного з вживанням шаурми, то загальна кількість постраждалих склала 16 осіб, у т.ч. одна дитина. У всіх захворілих  встановлено уточнений діагноз: «Сальмонельоз». Фактором передачі збудника інфекції послужила шаурма, яка була забруднена сальмонелою (SalmonellaEnteritidis, var.jena).

Встановлено етіологічний фактор захворювання – SalmonellaEnteritidis, var.jena. Ідентичний збудник було виділено від захворілих та з об’єктів довкілля  (в пробах м’яса курячого маринованого полу фабрикату, салату зі свіжої капусти з зеленню для шаурми та в змиві зі столу для приготування шаурми).

Обставинами, які сприяли виникненню спалаху  послужили порушення санітарно – гігієнічного та протиепідемічного режимів в зазначеному кіоску, що підтверджується також даними лабораторних досліджень (в 40% відібраних змивів виділені БГКП, в 70% відібраних змивів виділена патогенна та умовно – патогенна мікрофлора – Salmonella Еnteritidis, E.coli, Klebsiellapneumonia).

Групових випадків та спалахів захворювання на вірусний гепатит не зареєстровано. В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулось 5 осіб проти 11 осіб на попередньому тижні – захворюваність знизилась на 6 випадків. Показник захворюваності склав 0,15 проти 0,33 на 100 тисяч населення.

Серед тварин зареєстровано 4 випадки сказу в Покровському (2 випадки),  П’ятихатському,  Апостолівському (по 1 випадку) районах. Всі контактні (26 осіб)  отримують антирабічне лікування (профілактичні щеплення проти сказу).

З підозрою на отруєння грибами госпіталізовано 3 особи проти 4 на минулому тижні. Всі постраждалі  вживали дикорослі гриби, які самостійно збирали та готували в домашніх умовах.

Випадки захворювання на ботулізм, як і на попередньому тижні, не  реєструвалися.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 11–13 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

Автор: Кузьменко О.В.

Print Friendly, PDF & Email