Холера! Як уберегтись від холери


Як проявляється та  передається, де зустрічається холера, лабораторний моніторинг збудника та заходи з профілактики захворювання

Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке є особливо небезпечною інфекцією щодо життя і здоров’я людей з тієї причини, що може нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей та маючи без належного лікування велику вірогідність розвитку летальних випадків..

Як проявляється та  передається холера ?

Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном (V.cholerae). Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором передачі збудника інфекції, однак поширенню хвороби в побутових умовах також сприяє пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Можливий контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки.

Інкубаційний період (між попаданням в організм заражених харчових продуктів або води і появою перших клінічних симптомів) у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, холерні вібріони виживають до 2-5 днів. На овочах, що зрощуються на відкритому ґрунті, при сонячному світлі вони гинуть лише через 8 годин. Тривалий термін холерні вібріони виживають у відкритих водоймищах із середньою температурою води +170C та вище.

Холера вражає як дітей, так і дорослих. Вона характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазового проносу та блювання, внаслідок яких розвивається значне обезводнення організму. Хвороба за відсутності своєчасного лікування може за декілька годин призводити до смерті.

У багатьох людей може і не бути ніяких симптомів, хоча впродовж 1-10 днів після інфікування V. cholerae в їх фекаліях є присутніми бактерії, які поступаючи назад в довкілля становлять потенційний ризик для інших людей та розповсюдження захворювання.

            Де захворювання зустрічається?

Розрізняють ендемічне та епідемічне поширення хвороби. Ендемічний по холері район – це територія, в якому підтверджені випадки виявлялися впродовж трьох останніх років і є фактичні дані, що підтверджують місцеву передачу захворювання (тобто, випадки не завезені звідки-небудь ззовні). Спалах або епідемія може виникнути як в ендемічних країнах, так і в тих, де холера не виникає регулярно.

Хвороба має особливо стрімке поширення у країнах з проблемами забезпечення якісною питною водою, низьким рівнем санітарно-гігієнічного благоустрою, медичного обслуговування та гігієнічних знань населення. На світовому рівні заходи щодо попередження розповсюдження холери передбачені Міжнародними медико-санітарними правилами.

На теперішній час у світі триває сьома пандемія холери. Це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для громадського здоров’я.

В Україні останній спалах холери зареєстровано в 2011 році у Маріуполі, Донецької області (33 хворих, 24 носія холерного вібріону).

В Дніпропетровській області останній спалах холери зареєстрований в 1994 році серед мешканців м. Кривий Ріг, під час якого захворіло 63 особи. Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що холера в м. Кривий Ріг виникла внаслідок вживання інфікованої морської риби, завезеної з Миколаївської області. З 1995 року випадки холери серед населення Дніпропетровської області не реєструвались.

Разом з тим, активні міжнародні зв’язки та інтенсивне транспортне сполучення не виключають завезення холери і на територію Дніпропетровської області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період часу в регіоні не виключають циркуляцію збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі.

Проведення лабораторного моніторингу циркуляції збудника холери

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ») – єдина установа в області, що здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери у навколишньому середовищі, в тому числі у воді відкритих водоймищ в місцях масового відпочинку населення.

Лабораторний моніторинг проб довкілля проводиться з червня по вересень щорічно. Крім того хворі кишковими  інфекціями в цей період обстежуються  ще й на холеру. 2021 року токсигенні холерні штами в навколишньому середовищі та серед людей не виділялись.

               Що необхідно для запобігання захворювання на холеру

  • Дотримуватись правил особистої гігієни.

  • Вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої.
  • Для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.
  • Не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів.
  • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, так як вони можуть механічним шляхом переносити збудники інфекційних хвороб.
  • Уникати відпочинку у невстановлених місцях.
  • Під час купання у водоймищах при купанні у відкритих водоймах (море, річки, ставки) намагатись не заковтувати воду.
  • Не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.

Особам, що виїжджають у країни, в яких неблагополучна епідемічна ситуація з холери, необхідно особливо слідкувати за дотриманням цих правил. Якщо протягом п’яти днів після повернення з таких країн у людини виникли прояви шлунково-кишкових розладів, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря. Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.

Виконавець: Шамичкова Галина– завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email