Всесвітній день поінформованості про шизофренію — час подумати про тих, хто страждає на цю хворобу


24 травня був оголошений Всесвітнім днем поінформованості про шизофренію на честь доктора Філіпа Пінеля з Франції. Він став однією з видатних особистостей, які надають лікування подібним пацієнтам і турботу про психічно нездорових людей.

Близько 1% населення планети страждає на шизофренію. Хвороба передається від батька чи матері дитині з ймовірністю 10%. Ця важка недуга вражає чоловіків і жінок, бідних і багатих, американців та українців. І немає значення, на якій стадії соціально-економічного розвитку перебуває країна, в якій мешкає хвора людина.

Психічне здоров’я є невід’ємним і важливим компонентом загального здоров’я, оскільки людина не вважається повністю здоровою без наявності психічного здоров’я.

Шизофренія (походить від грецьких слів σχίζω – «розколюю» і φρήν – «розум») – достатньо серйозне психічне захворювання і виникає в основному в молодому віці (16-30 років). Воно вражає людей у працездатному віці. Більш помітні симптоми – це маячні ідеї, галюцинації або безглузда поведінка, які стають приводом для того, щоб звернутися до лікаря-психіатра. Є також і такі малопомітні симптоми, які більш вражають особистість, наприклад, відсутність ініціативи, відсутність цікавості до роботи. Саме ці симптоми більш усього руйнують життя людини. Тобто, через цей розлад людина відривається від суспільства, від роботи, від свого оточення. Наразі дослідники говорять про генетичні фактори ризику, травми мозку, інфекції, наркотики, стреси. Але однієї провідної причини виникнення шизофренії не існує. Вона залишається найменш дослідженим психічним захворюванням. Українські лікарі-психіатри зазначають, що в Україні бояться психлікарень, уникають психічнохворих. Наслідок цього – люди із психічними розладами не йдуть на обстеження.

Але лікувати шизофренію треба і чим швидше, тим кращий ефектОсновний метод лікування шизофренії – сучасні медикаменти та психотерапія повертають хворих на шизофренію до повноцінного життя.  Без лікування хвороба прогресує. Після лікування, як свідчить загальна  статистика, повернутися до нормального життя й контролювати недугу вдається від 50 до 70% хворих.

 

Print Friendly, PDF & Email