Алкоголь під час війни: шкода VS користь


Існує хибне уявлення, що вживання алкоголю може бути хорошим способом зняти стрес, але це зовсім не так. Вживання алкоголю у таких ситуаціях становить додаткову загрозу як вашому життю й здоров’ю, так і життю тих, хто поруч.

Основна причина — негативний вплив алкоголю на мислення, швидкість реакції на небезпеку. Це пов’язано з тим, що алкоголь змінює звичне функціонування мозку. У результаті впливу алкоголю ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію. Також алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи, знижує нашу здатність адекватно мислити та приймати раціональні рішення.

У стані сп’яніння можна легко піддаватися дії неперевіреної інформації, втратити самоконтроль, поводитися агресивно тощо. Сп’яніла людина становить загрозу як для себе, так і для інших, особливо у випадках евакуації чи переміщення до укриття. Через це суттєво зростає вірогідність травмуватися, дезорієнтуватися, втратити час для збереження власного життя.

Чому не варто вживати алкоголь:

  • Алкоголь погіршує здатність міркувати логічно, а отже ви можете недооцінити ситуацію, а як результат не мати змоги швидко та адекватно реагувати на події та приймати правильні рішення;
  • Безпечної дози алкоголю не існує. Кожен грам спожитого алкогольного напою, в тому числі слабоалкогольного, негативно впливає на здоров’я.
  • Алкогольні напої не є антистресом. Навпаки, споживання алкоголю може призвести до підвищення рівня тривожності, агресивності та втрати самоконтролю, а отже, здійснює негативний вплив на психологічний добробут.
  • Алкоголь та психотравматичні події не є сумісними! Найкращий спосіб їх пережити — звернутися до фахівця, а не зловживати алкогольними напоями.
  • Вживання міцних напоїв підвищує ризик нещасних випадків, травматизму й загострення хронічних захворювань.
  • Під час війни, коли доступ до ліків обмежений та існують проблеми з доступом до лікаря, варто мінімізувати будь-які випадки, які можуть потребувати медичної допомоги. Не варто ризикувати власним життям й здоров’ям та наражати на небезпеку інших.

Print Friendly, PDF & Email