17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією (World Hypertension Day)


 Сьогодні, 17 травня, весь світ відзначає День боротьби проти артеріальної гіпертензії. Підвищення артеріального тиску – артеріальна гіпертензія (гіпертонічна хвороба) – виявляється у 25% дорослого населення і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності. Важливо знати, що на початкових стадіях артеріальна гіпертензія може ніяк не проявлятись і не впливати на самопочуття. Але підвищений артеріальний тиск запускає каскад патологічних змін в серці, судинах, нирках, сітківці ока, головному мозку, що призводить до виникнення головного болю, погіршення зору, пам’яті, cну, зниження розумової діяльності, гіпертонічного кризу, розвитку інфаркту та інсульту.       

Артеріальна гіпертензія – це стійке підвищення артеріального тиску крові більше 140/90 мм рт. ст. Для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. За останніми рекомендаціями Європейського товариства кардіологів, тиск 140/90 мм рт.ст. і вище є причиною для встановлення діагнозу артеріальної гіпертензії. При вимірюванні тиску в домашніх умовах приводом для звернення до лікаря з метою діагностики артеріальної гіпертензії є показник 135/85 мм рт.ст. Контролювати свій артеріальний тиск – життєва необхідність кожного. Своєчасна діагностика гіпертонічної хвороби та її лікування попередять ускладнення захворювання.       

Фактори ризику артеріальної гіпертензії поділяють на 2 групи: керовані (надлишкова маса тіла, споживання алкоголю, паління, низька фізична активність, підвищене споживання солі з їжею, підвищений рівень холестерину, стреси) і  некеровані (вік старше 55 років, обтяжена спадковість). Різниця між зазначеними групами полягає в можливості усунення керованих чинників ризику.

Тож профілактика артеріальної гіпертензіі має бути наступною:

  • уникайте ситуацій, які можуть призвести до значного стресу, нервового перенапруження;
  • слідкуйте за вагою;
  • зменшіть кількість споживання солі та трансгенних жирів;
  • ведіть активний спосіб життя (прогулянки на свіжому повітрі, помірні фізичні навантаження);
  • помірно вживайте алкоголь. Допустимі дози для практично здорових чоловіків – не більше 20 мл на добу у перерахунку на етанол (для жінок – вдвічі менше);
  • відмовтесь від тютюнопаління;
  • не займайтесь самолікуванням;
  • контролюйте свій тиск.

Нагадуємо,  хибною є думка, що артеріальна гіпертонія та гіпертонічний  криз спіткає лише людей поважного віку. Нажаль, в напруженому щоденному житті, великий відсоток молоді також страждають як на гіпертонічну хворобу, так і на гіпертонічний криз, особливо в цей найважкий час випробувань для нашої країни.

Тільки від Вас та Вашого ставлення до власного здоров’я залежить успіх у профілактиці гіпертонічної хвороби, лікуванні її та можливих ускладнень.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

Print Friendly, PDF & Email