Щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ у Дніпропетровській області


Сьогодні у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Епідемічна ситуація з грипу та ГРВІ у Дніпропетровській областіі».

У прес-конференції взяла участь завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко. Вона повідомила, що у загальній структурі інфекційних хвороб випадки захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ) серед населення Дніпропетровської області займають провідне місце (до 97 %). Друге рангове місце припадає на гострі кишкові інфекції та туберкульоз органів дихання.

Протягом поточного епідсезону (2021/2022), який триває із жовтня 2021 року на ГРВІ та грип перехворіло 520 тисяч мешканців Дніпропетровської  області (519960 осіб), що на 12% більше, аніж аналогічний період попереднього сезону. Це пов’язано із циркуляцією на території області штамів  коронавірусу  «Омікрон», «Дельта» та вірусів грипу типу А.

В поточному сезоні в області спостерігалися епідемічні підйоми захворюваності (в осінньо-весняний період). Так, епідемічний поріг захворюваності з гострих респіраторних інфекцій та грипу в області було перевищено протягом жовтня – листопада (40-47 тиждень 2021 року) та лютого місяця (4-8 тиждень 2022 року).

За останній 18-й тиждень (29.04-05.05.2022р.) з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулося 2,5 тисячі людей, що майже на рівні попереднього тижня. Якщо характеризувати інтенсивність епідемічного процесу, то на кожні 100 тисяч населення хворіє 78 осіб.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих за 18-й тиждень  складає 30%.  Зареєстровано 749 випадків (інтенсивний показник на 100 тисяч 131,5). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність серед дітей віком 0-17 років зросла на 11%.

Зростання захворюваності серед дітей 0-17 років відмічається  по всім віковим групам та становить:

–      у віці до 1 року: +16% (зареєстровано 44 вип., інт.пок. 208,1);

–      у віці 1-4 роки:  + 16,5% (212 вип., інт.пок. 201,0);

–      шкільного віку (5-17 років): +8% (493 вип., інт.пок. 111,3).

Кількість осіб, які потребували медичної допомоги в умовах стаціонару протягом останнього тижня становить  263 особи (11% від захворілих), з них 103 дітей (14% від захворілих дітей). Кількість госпіталізованих дітей у порівнянні з попереднім тижнем збільшилась на 20%. Найбільше потребували лікування в умовах стаціонару – діти у віці до 4-х років. Летальних випадків через ускладнення від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону проти грипу в області вакциновано  22649 осіб , у  т.ч. з груп медичного ризику – 7679, з груп епідемічного ризику – 6947  (з яких персонал медичних закладів – 6062, дітей віком від 6 місяців до 5 років – 846, вагітних – 39), інші  – 8023 осіб.

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (далі – Установа) здійснює епідеміологічний моніторинг захворюваності на грип, гострі респіраторні інфекції та вірусологічний моніторинг за циркуляцією респіраторних вірусів на території Дніпропетровської області.

За результатами дозорного епідеміологічного нагляду за грипом та ГРВІ, в якому приймають участь два заклади охорони здоров’я м.Дніпро (КНП «Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №6» ДМР, КНП «Міська клінічна лікарня №9» ДМР), вірусологічна лабораторія нашої Установи – встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, SARS-CoV2.   Віруси грипу типу А виявлялися як серед пацієнтів з грипоподібним станом так і серед пацієнтів із тяжким гострим респіраторним синдромом.

Заходами профілактики для попередження поширення грипу,  коронавірусу, в тому числі в місцях тимчасового перебування населеннязалишаються:

– використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот і ніс;

– дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1.5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування місць масового скупчення людей;

– дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції;

– дотримання правил респіраторної гігієни: при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидати серветку в контейнер для сміття й обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом.

 

Найкраща профілактика захворювань, як грипу та СOVID-19 — це вакцинація, яка дозволяє: зменшити ризик захворіти; зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцинація проти грипу в Україні проводиться дорослим та дітям із 6-ти місячного віку.

А щоб захистити неповнолітніх дітей від COVID-19 проводиться вакцинація дітей від 12 років. Щеплення можна зробити вакциною Cominarty від Pfizer. Для того, щоб зробити щеплення, необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації проти COVID-19, які  працюють в м.Дніпро, м. Кривий Ріг та інших містах області.

 

Звертаю увагу, що громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням. Необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування. Крім того, для захворілих на COVID-19 громадян та людей, які перебували з ними в контакті, залишається обов’язковим дотримання самоізоляції.

 

Медична допомога внутрішньо переміщеним особам під час воєнного стану

Питання надання медичної допомоги  внутрішньо переміщеним особам (ВПО) врегульовано наказом МОЗ України, який діє на час воєнного стану на всій території України

Українці зі статусом внутрішньо переміщеної особи можуть звернутися до будь-якої лікарні (якщо лікарня може забезпечити відповідне лікування). Усі постачальники медичних послуг Дніпропетровської області надають медичні послуги ВПО, які звертаються до них за місцем знаходження.

 

Які медичні послуги доступні внутрішньо переміщеним особам?

Амбулаторія або інший заклад охорони здоров’я, до якого звернулися ВПО, забезпечує:

– облік переміщених осіб, які звертаються;

– надання первинної, а також медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані;

– проведення вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Надання медичної допомоги ВПО у невідкладному стані, а також проведення дорослим та дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації з сімейним лікарем.

 

Print Friendly, PDF & Email