10 травня – Всесвітній день руху для здоров’я (World Move for Health)


ГІПОДИНАМІЯ – ВОРОГ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

Гіподинамія – поширена проблема сучасності, коли люди мало рухаються, багато часу проводять в положенні сидячи чи лежачи, страждають від ожиріння. Це не хвороба, але вкрай небезпечний стан, який може спровокувати ряд важких захворювань через порушення функцій органів та систем.

На 10 травня припадає чергове спортивне свято, яке сьогодні відзначається у цілому світі – Всесвітній день руху для здоров’я (World Move for Health). Всесвітній день руху для здоров’я було офіційно впроваджено в суботу 10 травня 2003 р. Ініціаторами виступили держави-члени ВООЗ після успіху Всесвітнього дня охорони здоров’я на тему «Рух заради здоров’я», який відбувся у 2002 р. Державам-членам пропонується щороку відзначати День руху за здоров’я, щоб пропагувати фізичну активність як важливу для здоров’я та добробуту.

Здорове суспільство – незмінний пріоритет для Всесвітньої організації охорони здоров’я, за визначенням якої «здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини.

У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда!

Всесвітній день руху для здоров’я має певні цілі, які розроблені у відповідності з глобальними та національними стратегії. Та торкаються вони не тільки фізичної активності, а також здорового харчування та загального здоров’я людини. Отже це:

  • Сприяти розробці стійких національних та місцевих ініціатив, політики та програм щодо фізичної активності.
  • Збільшити участь населення у фізичних навантаженнях.
  • Збільшити участь у фізичній діяльності через спортивні організації, заходи та інші соціально-культурні форуми.
  • Пропагувати здорову поведінку та спосіб життя та вирішувати проблеми, пов’язані зі здоров’ям через спорт та фізичну активність.
  • Виховувати в собі хороші звички, відмовитися від вживання тютюну, харчуватися здоровими продуктами, зменшити насильство, стрес та соціальну ізоляцію.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Організм людини запрограмований на постійне активне життя. За спостереженнями японських медиків – в останні роки захворюваність на діабет серед населення Землі зростає прямо пропорційно до збільшення автотранспорту. Людина, що мало рухається, а пересувається здебільшого на автомобілі, з часом товстіє, а зайва вага є одним із факторів ризику цього захворювання.
  • Фахівці підрахували, для того, щоб рухатися достатньо для хорошого здоров’я та самопочуття, люди повинні щодня здійснювати від 10 000 до 25 000 кроків в залежності від віку.
  • А ще, було досліджено, що щотижня люди віком від 18 до 25 років мають активно рухатися 14 годин на тиждень, люди у віці від 25-ти років – 10 годин, а діти шкільного віку – 15-20 годин на тиждень.
  • Офіційно доведено, що люди, що активно займаються фізкультурою та фізичними навантаженнями на 90% знижують ризик захворіти серцево-судинними захворюваннями. Водночас ті, хто нехтують фізичними вправами, ризикують отримати хворобу серця у 55% випадків. Таким чином, більшість людей через своє незнання чи цілком свідомо відмовляється чи не від єдиного способу зберегти своє здоров’я та врятувати своє життя. Адже відомо, що жінки присвячують для своєї активності 0,5% часу, а чоловіки трошки більше – 1,5%.
  • За даними Міністерства здоров’я України, понад 80% смертей виникає у наслідок захворювань серцево-судинної системи, онкології, цукрового діабету та обструкцій легень. Водночас, ці захворювання легко піддаються профілактиці через здоровий спосіб життя. Якщо людина мало рухається, погано харчується, зловживає тютюном та спиртними напоями, це беззаперечно призведе до передчасної смерті. Середній вік українських чоловіків становить 68 років, а жінок – 78 років. Варто сказати, що ці показники суттєво нижчі, ніж в країнах Західної Європи.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

В цей день різні спортивні організації влаштовують змагання та марафони, щоб привернути увагу людей до важливості руху задля їхнього здоров’я. Акції проводяться також в освітніх закладах, щоб заохотити дітей до рухової активності.

Кожен з нас може інвестувати в своє здоров’я, і ці інвестиції – ніщо інше, як звичайна активність. Всесвітній день руху для здоров’я має стати певним поштовхом до зміни способу життя. Що можна зробити в цей день?

  1. Придбати абонент до фітнес-центру.
  2. Записатися в басейн.
  3. Зібратися з друзями та й відправитися на велопрогулянку.
  4. Зіграти у футбол.
  5. Зробити 10 000 кроків тощо.

Пам’ятайте, що рухова активність може замінити будь-які ліки, проте навіть самі дорогі та ефективні таблетки не зможуть замінити фізичних навантажень.

 

Print Friendly, PDF & Email