8 травня – Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця


8 травня людство відзначає Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Дата була обрана на честь дня народження засновника Міжнародного руху Червоного Хреста – швейцарського бізнесмена, громадського діяча і гуманіста Жана Анрі Дюнана. З його ініціативи вперше почали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим воїнам. У 1863 році була скликана конференція, яка поклала початок Міжнародному товариству Червоного Хреста.

У середині 19 століття з ініціативи Жана Дюнана вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. А в 1863 році за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному комітету Червоного Хреста.

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 році на 13-й міжнародній конференції в Гаазі.

На 25-й міжнародній конференції Червоного Хреста, що відбулася в жовтні 1986 року, було затверджено нову назву організації – Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МЧЧХ).

Міжнародний рух діє в ім’я гуманності уже понад 150 років і складається з Міжнародного Комітету Червоного Хреста; Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця; профілактичних, рятувальних і медико-соціальних заходів. Людей об’єднують у його лавах найкращі риси та устремління – доброта, співчуття, милосердя.

Основними напрямками діяльності Червоного Хреста є надання медико-соціальної допомоги незахищеним верствам населення – самотнім непрацездатним громадянам похилого віку, ветеранам війни та праці, інвалідам, багатодітним та неповним сім’ям, дітям – сиротам, дітям вулиці, біженцям, мігрантам, постраждалим від природних і техногенних катастроф. В пандемію коронавірусу Міжнародний комітет Червоного Хреста  сформував і відправив Україні допомогу (обладнання та медикаменти) для протидії пандемії коронавірусу.

Товариство Червоного Хреста України було організоване у 1918 році. За часів незалежності України Червоний Хрест об’єднує близько 15 мільйонів ентузіастів. Їхні дії реалізуються в найширшому діапазоні – від піклування про немічних, хворих і самотніх до участі у ліквідації наслідків стихійних лих, аварій, катастроф.  Вони не були байдужими до проблем Чорнобильської трагедії і не залишаються осторонь бойових дій на території нашої країни. Разом з іншими волонтерами вони збирають кошти для біженців і поранених, забезпечують їх харчами, постільною білизною, одягом і по можливості помешканням. Вони завжди перші там, де потрібна їх негайна допомога.

В цей день ми щиро вітаємю шановних  працівників Червоного Хреста! Слова глибокої поваги та вдячності  адресуються  всім, хто  повсякденно і особливо в цей важкий час пікується життєвими проблемами народу України. Сьогодні, як ніколи, суспільство потребує милосердя. Любов до людини – почуття без якого милосердя неможливе. Полегшити страждання людей, поліпшити їхнє життя – першочергове завдання організацій Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. У будь-який час волонтери та співробітники допомагають тим, хто цього потребує, віддаючи людям частку тепла свого серця, своєї душі. Бажаємо  вам міцного здоров’я, благополуччя, успіхів, оптимізму, впевненості у власних силах   та безкінечного запасу енергії! Нехай відчай та туга ніколи не навідують ваших щирих сердець!

Print Friendly, PDF & Email