Чому фізична активність така важлива для нас зараз?


Насамперед тому, що під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу (кортизол). Кожен із нас переживає через війну несамовитий стрес і страх за своє життя і життя близьких.
Тож якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці, відновіть заняття спортом. Регулярна фізична активність має безліч переваг для вашого здоров’я:
✅ Профілактує стрес і покращує настрій.
✅ Зміцнює серцево-судинну та дихальну системи.
✅ Нормалізує рівень холестерину, глюкози у крові й артеріального тиску.
✅ Зміцнює м’язи, кістки та зв’язки.
✅ Зменшує ризик травм, зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває гнучкість і спритність.
✅ Поліпшує мозкову діяльність, підвищує постачання кисню до мозку.
✅ Покращує творчі здібності.
Ось кілька порад, що допоможуть вам залишатися фізично активними:
?‍♀ Робіть короткі активні перерви протягом дня. За 5–10 хвилин активності ви можете зробити прості вправи — нахили тулубу, присідання, відтискання від підлоги, рухи руками й ногами. Хорошим способом підтримати свою активність є танці, ігри з дітьми, прибирання, вправи з м’ячем, обручем, домашні тренажери тощо.
?‍♀ Знайдіть для себе онлайн-тренування. Тренери найрізноманітніших спортивних практик мають свої онлайн-заняття. Знаходьте відео фізичних вправ, займайтеся з тренером по ZOOM, шукайте однодумців. Будьте обережні при виборі занять, упевніться, що вони вам підходять і ви зможете виконувати їх самостійно.
?‍♀ Більше ходіть. Навіть у квартирі є можливість прогулятися. Не відмовляйтеся від ходьби, вона допомагає тримати ваші м’язи в тонусі. «Прогулюватися» можна кімнатою за розмовою з подругою чи колегою телефоном, а також на місці, впустивши трохи свіжого повітря в кімнату. Корисною є ходьба сходами вгору.
?‍♀ Частіше вставайте. У багатьох людей сидячий спосіб життя. Це збільшує ризик розвитку: порушення зору, сколіозу, геморою тощо. Рекомендуємо вставати та витягуватися в повний зріст кожні 30 хвилин. Подумайте, яку частину справ ви б могли зробити стоячи? Це допоможе урізноманітнити робочий час та укріпить здоров’я.
?‍♀ Розслабляйтеся. Якщо відчуваєте, що нервуєте, зробіть глибокі вдихи та видихи, спробуйте налаштуватися на позитивні думки. Можете заспівати вголос улюблену пісню.
Усім дорослим рекомендовано мати 30 хв помірної фізичної активності в день. Найважливіше — це розпочати. Якщо вам важко, робіть прості вправи: нахили, присідання, рухи руками та ногами, танцюйте або грайте з дітьми. Навіть звичайні хатні справи можуть стати для вас способом поліпшити своє здоров’я.
Пам’ятайте, найкращі вправи ті, які ви РОБИТЕ! Будьте активними. Бережіть своє здоров’я.
Print Friendly, PDF & Email