Організація правильного харчування школярів. Поради батькам


Організація правильного харчування школярів:

В сучасних умовах питання про здорове харчування школярів є особливо актуальним, оскільки правильне харчування – найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини.

Одна з головних вимог до харчування школярів – його оптимальність і збалансованість. Тому при організації харчуання необхідно обов’язково враховувати потреби організму, пов’язані з його розвитком, зі зміною умов зовнішнього середовища, з підвищеним фізичним або емоційним навантаженням.

До меню школяра обов’язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали і мікроелементи.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів.

З 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року.

Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву, гриби.

Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Меню повинно бути різноманітним, страви – свіжоприготовленими, що складаються з натуральних продуктів. Прийоми їжі мають бути простими – вони не повинні містити більше 4 продуктів за один прийом їжі.

Привчіть дитину до прийому першого сніданку вдома. Каша на воді або молоці, хліб із сортів пшениці грубого помолу з вершковим маслом і шматочком сиру – відмінне рішення! Добре додати в кашу невелику жменю горіхів або сухофруктів. Вживання горіхів благотворно впливає на пам’ять дитини.

Неодмінно дайте дитині в школу щось для перекусу. Нехай це будуть прості вуглеводи, які активізують мозок школяра. Для перекусу підійдуть фрукти або ягоди. Маленька пляшечка свіжовичавленого соку, бутерброд з сиром або просто нарізаний пластинками або кубиками сир, горішки і сухофрукти – все те, що дозволить зняти сонливість і легку втому.

Обід дитини повинен проходити в школі чи вдома і містити класичні першу і другу страви.

Для полуденку підійдуть фрукти, ягоди, сир, йогурт.

Ідеальний час для вечері дитини – 18 або 19 година. Вечеря має бути проста, обов’язково містити тваринний білок, наприклад, нежирний шматок курки, індички, кролика та овочі. Перед сном дитина може випити склянку молока, свіжої ряжанки чи кислого молока. Не забувайте також привчати дитину регулярно пити чисту воду.

Відмовтеся від вживання фастфуду, батончиків сумнівного походження і непотрібних кондитерських виробів в яскравих упаковках. Перш за все тому, що до їх складу входять легкі вуглеводи, які насичують всього лише на 20-30 хвилин, не містять ніяких корисних речовин і, навпаки, в складі мають велику кількість консервантів, що викликають всілякі  алергічні реакції. Небезпечнішим у складі фастфуду є глутамат натрію, або Е622, який має психотропну дію і не тільки, з часом викликає не тільки залежність від подібної їжі, але і неприязнь і незадоволеність натуральними продуктами. Всілякі спреди, яких так багато на прилавках магазинів (наприклад, шоколадна паста), часто містять не тільки транс-жири, небезпечні для здоров’я, але і генномодифіковані композиції, що пригнічують функцію щитовидної залози, знижують пам’ять дитини і порушують процес переходу короткочасної пам’яті в довготривалу.

Виконання простих порад має велике значення для здоров’я!

Автор: лікар із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ПІДГАЙНА Світлана

Керівництво: заступник директора ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” ПОХМУРКО Інна

Print Friendly, PDF & Email