Щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 2418 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужало 336 хворих.

В області триває зростання захворюваності на COVID-19. За останній тиждень захворюваність зросла на 28% (зареєстровано більш 13 тисяч випадків проти 10 тисяч нас попередньому тижні.

В Дніпропетровській області за весь період пандемії (станом на ранок 11 лютого) зареєстровано більш 277 тисяч лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали майже 240 тисяч пацієнтів, померло більш 9 тисяч хворих. На сьогодні в області залишається більш 28 тисяч активних випадків захворювання на COVID-19.

Серед захворілих діти складають 18675. З початку навчального року захворіло 4689 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Показники епідемічної безпеки за останні три доби в області відповідають «помаранчевому» рівню епідемічної небезпеки поширення COVID-19. В області перевищено коефіцієнт виявлення випадків інфікування, який за останню добу складає 22,4% при індикаторному показнику не більш 20%.  Рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем не перевищують індикаторні показники.

На теперішній час в області, як і в цілому в Україні, циркулюють такі штами корона вірусу, як штам Дельта та Омікрон.

Основні заходи профілактики коронавірусуної хвороби:

ü Перш за все, це вакцинація проти СOVID-19. Хто ще не отримав щеплення, закликаю щепитися в одному з центрів масової вакцинації або пункті вакцинації. Хто вже отримав два щеплення, необхідно отримати бустерну дозу.
ü Використання засобів індивідуального захисту, тобто масок.
ü Дотримання безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів).
ü Дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків).
ü Громадяни, які захворіли повинні звернутись до лікаря; контактні підлягають самоізоляції (окрім щеплених проти COVID-19).
ü Дотримання всіх обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України №1236

Додаткова інформація:

Стосовно штамів коронавірусу SARS-CoV-2. Вже відомі такі штами, як британський (Альфа), південноафриканській (Бета), бразильський (Гама), індійський (Дельта, Дельта +, Каппа).

Нагадаю, що Всесвітня організація охорони здоров’я називає даний штам таким, що викликає занепокоєння. За даними офіційних джерел, МОЗ України, випадки захворювання даним штамом зареєстровані у Південно-Африканській Республіці, Республіці Ботсвані, Республиці Малаві,  Королівстві Есватіні, Королівстві Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Також зареєстровані випадки у Бельгії, Гонконгу, Ізраілі, США – усі дані  випадки були пов’язані  з подорожами до Африканських країн.

Виявлення штаму Омікрон. Тест-системи, з якими працюють в Україні орієнтовані на більш стабільні ділянки гену вірусу, тому їх чутливість не має бути знижена. Частину зразків ми направляємо в референт-лабораторію Центру громадського здоров’я МОЗ України для подальшого секвенування. Ті зразки, які не будуть визначені, як штам Дельта будуть вивчатись надалі.

Також нагадаю, що Урядом  запроваджені додаткові заходи, направлені на уникнення поширенню штаму Омікрон. З 3 грудня наша країна запроваджує обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулись із країн, де стрімко поширюється штам Омікрон. Відповідні зміни внесені до Постанови КМУ №1236 під час засідання Уряду 1 грудня. Це такі країни, як Південно-Африканська Республіка, Республика Ботсвана, Республика Малаві,  Королівство Есватіні, Королівство Лесото, Мозамбік, Намібія та Зімбабве. Тепер особи, які перебували понад 7 днів на території вказаних країн, протягом 2х тижнів повинні піти на самоізоляцію. Тривалість самоізоляції – 14 діб.

Важливо, що самоізоляція стосується:

– громадян України,

– іноземців та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України,

– осіб, які є подружжям або дітьми громадян України, які повертаються з території даних країн.

Іноземцям та особам без громадянства, які постійно або тимчасово не проживають в Україні та протягом останніх 14 днів перебували на території даних країн більш як 7 днів, в’їзд забороняється взагалі.

Наявність вакцинації, негативного тесту чи сертифікату про одужання не є підставою для не проходження самоізоляції чи її дострокового припинення.

В Україні для вакцинації проти COVID-19 використовують вакцини:  AstraZeneca/Covishield; Comirnati від Pfizer-BioNTech; Moderna; CoronoVac/Sinovac Biotech; Johnson & Johnson.

В Дніпропетровській області працюють 33 центри масової вакцинації, 217 амбулаторних пунктів щеплення.

Станом на 16.12.2021р. в нашому регіоні вакциновано більш 50% дорослого населення. Більш 1 млн. 145 тисяч мешканців області отримали вакцинацію двома дозами. Загалом в області щеплення зробили понад 2 млн. 445 тисяч мешканців.

19.01.2022р. з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» отримана інформація про виявлення у 3х мешканців Дніпропетровської області, хворих на COVID-19, штаму Омікрон.

зразки біоматеріалу від хворих відібрані 04.01.2022р.

– в вірусологічній лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» отримано позитивний результат ПЛР дослідження

– 11.01.2022р. зразки направлені в референт-лабораторію ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” (згідно, відповідного службового листа)

– 19.01.2022р. отримані результати з ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”  (у 27 – штам Дельта, у 3х штам Омікрон)

За інформацією МОЗ України, на сьогодні, про штам Омікрон відомо наступне (https://moz.gov.ua/article/news/omikron-peredaetsja-shvidshe-poperednih-shtamiv-%e2%80%93-viktor-ljashko):

Ø    Даний штам має значно коротшій інкубаційний період. За попередніми

даними він становить від 2х до 5 днів.

Ø    Омікрон передається в 7 раз швидше ніж штам Дельта.
Ø    Інфікована людина може бути заразною (тобто інфікувати інших людей) вже у першу добу після інфікування.
Ø    Діти частіше інфікуються штамом Омікрон, ніж попередніми штамами.

Всі ці особливості сприяють більш швидкому розповсюдженню штаму Омікрон.

При Омікроні найчастіше можуть спостерігатись такі симптоми, як нежить, головний біль, втома, чхання, біль у горлі та інші. Новий штам також може спричиняти тяжкий перебіг, госпіталізацію та летальні випадки.

 

Print Friendly, PDF & Email