В Дніпропетровській області триває кампанія масової імунізації проти поліомієліту


Поліомієліт  – небезпечна високозаразна інфекційна хвороба, яка викликається поліовірусом.

Можуть спостерігатись різноманітні симптоми захворювання на поліомієліт –  від грипоподібних симптомів  (лихоманка, головний біль, біль у горлі та інші) до рухових розладів та проявів паралічу, в тому числі паралічу дихальних м’яз, що призводе до смерті хворого.

Вірус потрапляє до організму людини через забруднені руки або через брудну воду.  Інкубаційний період, тобто період від потрапляння вірусу в організм до перших ознак захворювання триває від 4 до 35 днів.

Можуть бути і випадки, коли симптоми взагалі відсутні. І така людина створює особливу небезпеку для оточуючих.

Найбільш уразливі до зараження поліовірусом – діти до 6 років.

В Україні останнім часом виявлені 2 випадки захворювання на поліомієліт. Це діти з Рівненщіни та Закарпаття. У обох дітей розвився гострий в’ялий параліч, обидві дитини не щеплені проти поліомієліту. Крім того, ще у 19 контактних дітей також при обстежені було виявлено вірус поліомієліту, клінічні симптоми у даних дітей були відсутні.

Ліків проти поліомієліту не існує. Тому найбільш надійним і ефективним способом попередити зараження поліовірусом – це вакцинація проти поліомієліту.

Згідно до Національного календарю профілактичних щеплень  дитина має отримати 6 щеплень проти поліомієліту – в 2, 4 місяці (вакцина ІПВ), в 6, 18 місяців, 6 та 14 років (вакциною ОПВ). Це забезпечить захист від поліомієліту на все життя.

В України у відповідь на спалах поліомієліту, Міністерством охорони здоров’я України ухвалений план реагування. Ліквідацію спалаху планують провести в 2 етапи:

– 1 етап – щеплення дітей від 6 місяців до 6 років,  які не отримали необхідну кількість доз вакцини. Цей етап вже розпочався та буде тривати 3 тижні. Щеплення під час даного етапу будуть проводитись інактивованою поліомієлітною вакциною.

– 2 етап – розпочинається з першого березня. Під час 2 етапу планується щепити всіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календарю щеплень.

Перший етап вже розпочався. Під час першого етапу по області планується щепити 2291 дитину. На сьогодні вже отримали щеплення вже майже 800 дітей, що складає 34% від запланованої кількості. На наступний етап планується щепити більш 142 тисяч дітей. Для проведення щеплень на перший етап в області наявно близько 8 тисяч доз вакцини, тобто вакцини достатньо.

Також хочу наголосити, що щеплення проти поліомієліту, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  є обов’язковим та безоплатно гарантується державою.

Тому закликаємо всіх батьків захистити Ваших дітей, звернутись до Вашого сімейного лікаря та зробити дітям щеплення проти поліомієліту.

Print Friendly, PDF & Email