Старт кампанії імунізації проти поліомієліту (вакциною ІПВ) дитячого населення віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили щеплення або не щеплені взагалі


Старт кампанії імунізації проти поліомієліту (вакциною ІПВ) дитячого населення віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили щеплення або не щеплені взагалі

Міністерством охорони здоров’я України, з метою реагування на спалах поліомієліту в країні, відповідно наказу МОЗ України від 30.12.2021р №2922 «Про затвердження Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2»,  розпочата кампанія імунізації проти поліомієліту дитячого населення віком від 6 місяців до 6 років.

Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ».

Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ».

1 лютого 2022 року в Україні стартує перший етап реагування на спалах поліо  –  проведення щеплень інактивованою поліовакциною (ІПВ) для дітей від 6 міс. до 6 років, які мають порушення Національного календаря профілактичних щеплень або не щеплені.

Другий етап – проведення щеплень вакциною ОПВ усім дітям віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, якісні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Перевірте, чи отримала ваша дитина всі необхідні щеплення від поліомієліту. Якщо якась із доз пропущена, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря та надолужте ті дози, що пропустили.

Де можна зробити щеплення? В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно.

 

Нагадаємо, що поліомієліт повернувся в Україну. Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту.

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним захистом є вакцинація.

Зараз в Україні критично низький рівень охоплення дітей щепленнями від поліомієліту, лише 73,3% дітей віком до 1 року отримали 3 дози обов’язкової вакцинації проти поліомієліту (на 1 грудня 2021р.). По Дніпропетровській області показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей до 1 року – 78,9% (на 31.12.2021р.). Разом з тим, на окремих територіях області спостерігається значне недовиконання плану щеплень проти поліомієліту дітей до 1 року, а саме: Криничанський район – 0%; Васильківський – 37,8%, Петриківський – 42%, Верхньодніпровський – 44%, Криворізький – 47,3%, Межівський – 52,1%; Новомосковський – 55,3%, м.Синельникове – 59,7%. Щоб кожна дитина була у безпеці, необхідний рівень принаймні 95%.

Якщо ви маєте дітей до 6 років і пропустили щеплення від поліо (відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень їх роблять у 2, 4, 6 і 18 місяців, 6 і 14 років), будь ласка, відвідайте вашого сімейного лікаря, щоб надолужити пропущені дози. Це допоможе захистити дитину від інфікування та невиліковного паралічу.

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ».

Print Friendly, PDF & Email