Щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 826 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19/

В області, як і в цілому в Україні, відмічається зростання рівня захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19. Так, за останні 7 днів зареєстровано 2631 випадок проти 1340 випадків за попередній тиждень, показник захворюваності склав 82,9 на 100 тисяч населення проти 42,2 за попередні 7 днів – зростання на 96%.

За інформацією МОЗ України, в країні розпочався черговий спалах COVID-19 з епіцентром в західному регіоні. Найбільша кількість випадків зареєстрована в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

В Дніпропетровській області за весь період пандемії (станом на ранок 21 грудня) зареєстровано більш 247 тисяч лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали майже 234 тисячі пацієнтів, померло більш 9 тисяч хворих. В області залишається майже 4,5 тисячі (4 412) активних випадків захворювання на COVID-19.

Серед захворілих діти складають 25687. З початку навчального року захворіло 2353 учня загальноосвітніх навчальних закладів.

Показники епідемічної безпеки за останні три доби в області відповідають «жовтому» рівню епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування, рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем не перевищують індикаторні показники. Але, відмічається тенденція до зростання таких показників, як рівень захворюваності та коефіцієнт виявлення випадків інфікування.

На теперішній час в області, як і в цілому в Україні, домінуючим штамом корона вірусу є штам Дельта, але вже циркулює і штам Омікрон.

За інформацією МОЗ України, на сьогодні, про штам Омікрон відомо наступне (https://moz.gov.ua/article/news/omikron-peredaetsja-shvidshe-poperednih-shtamiv-%e2%80%93-viktor-ljashko):

Даний штам має значно коротшій інкубаційний період. За попередніми даними він становить від 2х до 5 днів.
Омікрон передається в 7 раз швидше ніж штам Дельта.
Інфікована людина може бути заразною (тобто інфікувати інших людей) вже у першу добу після інфікування.
Діти частіше інфікуються штамом Омікрон, ніж попередніми штамами. Всі ці особливості сприяють більш швидкому розповсюдженню штаму Омікрон.

При Омікроні найчастіше можуть спостерігатись такі симптоми, як нежить, головний біль, втома, чхання, біль у горлі та інші. Новий штам також може спричиняти тяжкий перебіг, госпіталізацію та летальні випадки.

Основні заходи профілактики коронавірусуної хвороби:

Перш за все, це вакцинація проти СOVID-19. Хто ще не отримав щеплення, закликаю щепитися в одному з центрів масової вакцинації або пункті вакцинації. Хто вже отримав два щеплення, необхідно отримати бустерну дозу.
Використання засобів індивідуального захисту, тобто масок.
Дотримання безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів).
Дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків).
Громадяни, які захворіли повинні звернутись до лікаря; контактні підлягають самоізоляції (окрім щеплених проти COVID-19).
Дотримання всіх обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України №1236
Print Friendly, PDF & Email