В ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» почалась вакцинальна кампанія проти COVID-19 бустерною дозою


Сьогодні працівники  ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», у яких пройшов термін 6 місяців після другої дози вакцинації від COVID-19, отримали третю (бустерну) дозу вакцини Comirnaty/Pfizer.

Раніше  ми  інформували на нашому веб-сайті та на сторінці Facebook, що в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років.

Нагадуємо, бустерну дозу можна отримати після 6 місяців від введення другої дози вакцини, котра вже продемонструвала свою безпечність. Мета бустерної вакцинації – підсилити ефект двох попередньо проведених щеплень, тобто підвищення ефективності імунної відповіді на ймовірне вторгнення коронавірусу SARS-CoV-2  в його різних проявах. Так, за інформацією міжнародних експертів та спеціалістів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, бустерна доза позитивно впливає на імунітет навіть проти штаму “Omicron”. Стійкість організму при цьому збільшується в 4-6 разів. Дослідження свідчать, що введення ревакцинальної дози наближає до 90% ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації.

Згідно нормативних документів  бустерну вакцинацію проти COVID-19  роблять за такими схемами:

  • якщо перші дві дози Moderna або Pfizer, то бустер — Moderna або Pfizer,
  • якщо перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio), то бустер — Moderna або Pfizer,
  • якщо перші дві дози CoronaVac, то бустер — Pfizer,
  • перші дві дози за змішаною схемою, тоді бустер — Moderna або Pfizer.

У випадку недоступності вакцини проти COVID-19 на платформі мРНК або наявності протипоказань до її використання в особи, може бути використана вакцина на гетерологічній платформі (векторна або інактивована вірусна).

 Отримати третю бустерну дозу можна в будь якому пункті щеплення або центрі вакцинації.

Крім того, з кінця січня всі хто отримав бустерну дозу, зможуть згенерувати в застосунку «Дія» новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення.

Треба незабувати, що є відмінність бустерної дози від додаткової. Додаткова доза призначається за рекомендацією лікаря людям із слабким, зниженим імунітетом.

Тож закликаємо вкотре, отримати профілактичне щеплення, в тому числі і бустерну третю дозу, якщо минуло 6 місяців від другої дози і тим самим захистити себе та своїх близьких.

Працівники нашого Центру власним прикладом закликають всіх мешканців Дніпропетровської області   В А К Ц И Н У В А Т И С Я!

Вакцинація – це керований спосіб створити імунітет до COVID-19.  

Зробіть щеплення – захистіть власне життя!

Print Friendly, PDF & Email