Інтерв’ю спеціаліста ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» телеканалу «Відкритий» щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області та про перший в Україні випадок зараження штамом Омікрон


Вчора, 22.12.2021р. завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Шамичкова Г.Р. надала інтерв’ю телеканалу «Відкритий».

Основними темами виступу були : епідемічна ситуація з коронавірусної хвороби  COVID-19   у Дніпропетровській області; профілактика COVID-19; стан охоплення профілактичними щепленнями проти коронавірусної хвороби.

На питання ведучої  телеканалу «Відкритий» Анни Гребенчук Галина Ростиславівна розповіла наступне: за даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 170 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  –299 хворих.

За весь період пандемії (станом на ранок 22 грудня) зареєстровано більше 240 тисяч лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали 227 тисяч пацієнтів, померло більш 8,6 тисяч хворих. В області залишається 4,7 тисяч (4734) активних випадків захворювання на COVID-19.

Серед захворілих діти складають 5,6% (майже 6%) – всього за весь час пандемії в області захворіли 13429 дітей. З початку навчального року захворіло 2160 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Показники епідемічної безпеки за останні три доби в області відповідають «жовтому» рівню епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування, рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем не перевищують індикаторні показники.

За останній тиждень зареєстровано 1684 випадків COVID-19 проти 3004 випадків за попередній тиждень. Показник захворюваності за тиждень склав 51,5 на 100 тисяч населення проти 94,7 на попередньому тижні  – захворюваність знизилась на 45,6 %.

         На даний час в Україні циркулює штам коронавірусу Дельта. Проте за інформацією, розміщеною на сайті МОЗ України, 18.12.2021 року  в Центрі громадського здоров’я України за результатами повногеномного секвенування виявлено перший в Україні випадок зараження штамом Омікрон.

            Пацієнтка, інфікована цим штамом коронавірусу, повернулася з Об’єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт із хворими на COVID-19. Наразі захворіла продовжує перебувати на лікуванні. Проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку і додаткове обстеження кола контактних осіб

Вперше 25 листопада 2021 року  у Південно – Африканській республіці виявили  новий варіант COVID-19 – B.1.1.529, «Омікрон». За думкою експертів ВООЗ  Omicron більш заразний, ніж Delta, та більш контагіозний.

           Поки надходить інформація про переважно легкий перебіг хвороби, яка викликається штамом Омікрон. В той же час даний штам дуже швидко розповсюджується. Так, його вперше було виявлено в листопаді в країнах Африки, а на сьогодні він вже зафіксований в понад 80 країнах світу. 

           Штам Омікрон активно вивчається науковцями всього світу.  Нагадаємо, що він може мати до 32 мутацій. Очікуємо дані щодо важкості перебігу хвороби, яка викликана новим штамом, щодо швидкості його розповсюдження та іншу важливу інформацію.

G7 (“Велика сімка”) назвала варіант Omicron “найсерйознішою загрозою” для глобальної охорони здоров’я.

Зараз в Україні діє система моніторингу поширення різних штамів коронавірусної хвороби. Також діє система направлення на секвенування зразків із так званих “кластерів, тобто тих районів, де фіксуються значні спалахи захворюваності. Йдеться також про людей, які повернулися з-за кордону, та тих, хто має атиповий перебіг захворювання. Тобто держава має всі потужності для виявлення штаму “Омікрон”

З 3 грудня Україна запровадила обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулись із країн, де стрімко поширюється новий штам коронавірусу “Омікрон”. Йдеться про Південно-Африканську Республіку, Республіку Ботсвана, Зімбабве, Намібію, Королівство Лесото, Королівство Есватіні, Республіку Мозамбік, Республіку Малаві. Тепер особи, які перебували понад 7 днів на території вказаних країн, протягом 2х тижнів повинні піти на самоізоляцію. Тривалість самоізоляції – 14 діб.

Важливо, що самоізоляція стосується:

– громадян України,

– іноземців та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України,

– осіб, які є подружжям або дітьми громадян України, які повертаються з території даних країн.

Іноземцям та особам без громадянства, які постійно або тимчасово не проживають в Україні та протягом останніх 14 днів перебували на території даних країн більш як 7 днів, в’їзд забороняється взагалі.

Наявність вакцинації, негативного тесту чи сертифікату про одужання не є підставою для не проходження самоізоляції чи її дострокового припинення.

 

Нагадаю основні заходи профілактики коронавірусуної хвороби, в тому числі попередження зараження штамами Дельта та  Омікрон:

– використання засобів індивідуального захисту, тобто масок;

– дотримання безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів);

– дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків);

– громадяни, які захворіли повинні звернутись до лікаря; контактні підлягають самоізоляції (окрім щеплених проти COVID-19).

Міністерство охорони здоров’я радить уникати поїздок до країн, де штам  Омікрон  вже виявлено.

 На теперішній час  в країні продовжено адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Відповідне рішення прийняте на засіданні  Кабінету Міністрів України від 15 грудня. Це означає, що обмежувальні протиепідемічні заходи визначені постановою Кабінету Міністрів України №1236 продовжують діяти.

 

Найбільш ефективним та надійним засобом захисту від коронавірусної хвороби та її негативних наслідків залишається вакцинація проти COVID-19.

В Україні для вакцинації проти COVID-19 використовують вакцини:  AstraZeneca/Covishield; Comirnati від Pfizer-BioNTech; Moderna; CoronoVac/Sinovac Biotech; Johnson & Johnson.

В Дніпропетровській області працюють 33 центри масової вакцинації, 217 амбулаторних пунктів щеплення.

Станом на 21.12.2021р. в нашому регіоні вакциновано більш 50% дорослого населення.

 

Print Friendly, PDF & Email