Щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 355 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 433 хворих.

За весь період пандемії (станом на ранок 17 грудня) зареєстровано майже 240 тисяч лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали 225 тисяч пацієнтів, померло більш 8,5 тисяч хворих. В області залишається 5,5 тисяч (5 457) активних випадків захворювання на COVID-19.

Серед захворілих діти складають 5,6% (майже 6%) – всього за весь час пандемії в області захворіли 13371 дитина. З початку навчального року захворіло 2136 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Показники епідемічної безпеки за останні три доби в області відповідають «жовтому» рівню епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування, рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем не перевищують індикаторні показники.

За останній тиждень зареєстровано 2532 випадки COVID-19 проти 3017 випадків за попередній тиждень. Показник захворюваності за тиждень склав 79,8 на 100 тисяч населення проти 95,1 на попередньому тижні  – захворюваність знизилась на 16,1%.

На даний час в Україні циркулює штам коронавірусу Дельта. Штам Омікрон в Україні на даний час не зафіксований.

Поки надходить інформація про переважно легкий перебіг хвороби, яка викликається штамом Омікрон. В той же час даний штам дуже швидко розповсюджується. Так, його вперше було виявлено в листопаді в країнах Африки, а на сьогодні він вже зафіксований в понад 70 країнах світу.

Штам Омікрон активно вивчається науковцями всього світу.  Нагадаємо, що він може мати до 32 мутацій. Очікуємо дані щодо важкості перебігу хвороби, яка викликана новим штамом, щодо швидкості його розповсюдження та іншу важливу інформацію.

Нагадаю основні заходи профілактики коронавірусуної хвороби, в тому числі попередження зараження штамами Дельта та  Омікрон:

  • використання засобів індивідуального захисту, тобто масок;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів);
  • дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків);
  • громадяни, які захворіли повинні звернутись до лікаря; контактні підлягають самоізоляції (окрім щеплених проти COVID-19).

Також хочу зазначити, що в країні продовжено адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Відповідне рішення прийняте на засіданні  Кабінету Міністрів України від 15 грудня. Це означає, що обмежувальні протиепідемічні заходи визначені постановою Кабінету Міністрів України №1236 продовжують діяти.

Найбільш ефективним та надійним засобом захисту від коронавірусної хвороби та її негативних наслідків залишається вакцинація проти COVID-19.

В Україні для вакцинації проти COVID-19 використовують вакцини:  AstraZeneca/Covishield; Comirnati від Pfizer-BioNTech; Moderna; CoronoVac/Sinovac Biotech; Johnson & Johnson.

В Дніпропетровській області працюють 33 центри масової вакцинації, 217 амбулаторних пунктів щеплення.

Станом на 16.12.2021р. в нашому регіоні вакциновано більш 50% дорослого населення. Більш 1 млн. 145 тисяч мешканців області отримали вакцинацію двома дозами. Загалом в області щеплення зробили понад 2 млн. 445 тисяч мешканців.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email